Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

Ομιλία για το Καλάθι Πρωινού ΣΕΤΚΕ


 

·     Αξιότιμη κύρια ΓΓ
·     Αξιότιμε Πρόεδρε και όλο το ΔΣ του ΣΕΤΚΕ
·     Εκλεκτοί προσκεκλημένοι
·     Κυρίες και Κύριοι

·     Η Ελλάδα των 365 ημερών Τουρισμού, η Ελλάδα του Γαστρονομικού Τουρισμού


·     Επιτρέψτε μου πρώτα από όλα να πω πολλά συγχαρητήρια και ένα μεγάλο μπράβο στον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος κ. Παναγιώτη Τοκούζη αλλά και σε όλο το ΔΣ που σήμερα η νέα καινοτόμο πρωτοβουλία στόχο έχει, αφενός την αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών των μικρών τουριστικών καταλυμάτων και αφετέρου την ανάδειξη των μοναδικών προϊόντων της ελληνικής γης, έτσι η νέα υπηρεσία της ΣΕΤΚΕ αναμένεται να προσδώσει προστιθέμενη αξία στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, ενώ είναι βέβαιο ότι θα προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες στους πελάτες φιλοξενούμενους των τουριστικών καταλυμάτων μέσα από τη γνωριμία τους με τα τοπικά προϊόντα κάθε προορισμού. Το καλάθι πρωινού έχει ακόμη στόχο την προώθηση του Γαστρονομικού Τουρισμού και την διάδοση της Ελλάδας σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και ιδιαίτερα τον Ηλία Ιωσηφέλη.
Κυρίες και Κύριοι

Η σημασία του σωστού χειρισμού της Γαστρονομίας είναι προφανής, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη τα δύσκολα δεδομένα που δημιουργεί η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Είναι η ώρα πάντως, να κάνουμε και κάτι περισσότερο: να κινηθούμε σε προτάσεις που θα ξεπεράσουν την «πεπατημένη» για να ανοίξουμε νέους δρόμους και νέες προοπτικές στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Κύριο μέλημά μας είναι να προωθήσουμε την τοπική κουζίνα μέσα από τον γαστρονομικό τουρισμό.
Αν κατορθώσουμε να διαδώσουν οι ξένοι τα θαυμάσια προϊόντα της ελληνικής γης, θα κάνουμε το πρώτο σημαντικό βήμα μιας μεγάλης ανατροπής -της αναγνώρισης της ελληνικής παραγωγής εκτός συνόρων, με πράξης όμως,  όπως:
Το καλάθι πρωινό με κουζίνα και Χωρίς Κουζίνα από τα καταλύματα.
Κυρίες και Κύριοι
Το καλάθι πρωινού χωρίζεται στις 13 περιφέρειες που αν κάποιος ανακαλύψει τα προϊόντα της ελληνικής γής θα μείνει εντυπωσιασμένος και θα σκεφτεί ότι η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.
Τα γενικά χαρακτηριστικά στο καλάθι πρωινού είναι
·     Ο Άρτος – Αρτοσκευάσματα
       Το Βούτυρο
       Το Μέλι
       Οι Μαρμελάδες
       Τα Γλυκά κουταλιού
       Οι Κομπόστες
       Τα Βουτήματα – κουλουράκι- γλυκά
        Οι Κρέμες
       Τα Τυριά
       Οι Ελιές – ελαιόλαδο
       Οι Πίτες- πιτάκια
       Οι Σούπες
       Τα Αυγά – ομελέτα
       Τα Αλλαντικά
       Ο Χυμός
       Τα Γαλακτοκομικά – γιαούρτι
       Τα Αφεψήματα
       Ο Καφές

Και ένα ενδεικτικό μενού από το καλάθι πρωινού  ανά περιφέρεια δηλ. 

 1.   Το καλάθι πρωινού της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει ως χαρακτηριστικό τις ελιές Θάσου, τα παξιμάδια Σαμοθράκης, τους κουραμπιέδες καρβάλης, το προσούτο Δράμας και λουκάνικα Θράκης και πολλά άλλα.
2. το καλάθι πρωινού της Κεντρικής Μακεδονίας έχει ως χαρακτηριστικό την μπουγάτσα, το γιαούρτι, το γάλα, τις μαρμελάδες και πολλά προϊόντα
3. το καλάθι πρωινού της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έχει ως χαρακτηριστικό το κουλούρι Θεσσαλονίκης, το Ανεβατό Γρεβενών, τα λουκάνικα καραμανλίδικα, το γάλα βουβαλίσιο, και πολλές άλλες γεύσεις.
4. το καλάθι πρωινού της περιφέρειας Ηπείρου έχει ως χαρακτηριστικό το ψωμί με προζύμι, την φέτα, τις διάφορες πίτες και τα αφεψήματα και πολλά ακόμη προιόντα
5  το καλάθι πρωινού της περιφέρειας ιόνιων νήσων έχει ως χαρακτηριστικό το βούτυρο κερκύρας, τα αλλαντικά νούμπουλο, το μαντολάτο και παστέλι, και γλυκά κουταλιού κουμ κουατ, όπως το παξιμάδι με σταφίδα και πολλά αλλα επτανησιακά προιοντα
6  το καλάθι πρωινού της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχει χαρακτηριστικό τα φρούτα, τα αφεψήματα, το μέλι, τραχανάς και ακόμη πολλά προιόντα της ελληνικής  
7. το καλάθι πρωινού της περιφέρειας πελοποννήσου έχει χαρακτηριστικό το μέλι, τις ελιές και το ελαιόλαδο, την στραπατσάδα, τα αλλαντικά όπως το σύγκλινο Μάνης αλλά και πολλά αφεψήματα, και πολλά προιόντα ακόμη.
8. το καλάθι πρωινού της περιφέρειας Αττικής έχει ως χαρακτηριστικό το μέλι, την σταφιδόψωμο με κορινθιακή σταφίδα , ο Ελληνικός καφές, τα διάφορα βουτήματα και κουλούρια και το χωριάτικο ψωμί αλλα και πολλά προιόντα ακόμη.
9. το καλάθι πρωινού της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχει ως χαρακτηριστικό το μέλι, τις μαρμελάδες, το κατίκι Δομοκού, τα αυγά το βούτυρο γάλακτος, και πολλα αφεψήματα και ακόμη πολλά προιόντα της Ελληνικής Γής.
10.  το καλάθι πρωινού της περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ως χαρακτηριστικό τα φρούτα, τις κρέμες, τα τυριά, τα αυγά και πολλά αφεψήματα και πολλά προιόντα που παράγει όλόκληρη η Θεσσαλία.
11. το καλάθι πρωινού της περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου, έχει ως χαρακτηριστικό το καλαθάκι Λήμνου, τα παξιμάδια, την μαστίχα, τις ελιές, τον Ελληνικό καφέ και πολλά φρούτα και παξιμάδια με ούζο, και πολλά ακόμη είδη του Βόρειου Αιγαίου.

12. το καλάθι πρωινού της περιφέρειας Νότιου Αιγαίου έχει ως χαρακτηριστικό το μέλι, τις μαρμελάδες. τα τυριά, τα αλλαντικά, την στραπατσάδα αφεψήματα και ο Βυζαντινός καφές και πολλά προϊόντα των Κυκλάδων και Δωδεκανήσων
Τέλος το καλάθι πρωινού της περιφέρειας Κρήτης έχει ως χαρακτηριστικό τις κριθαροκουλούρες. Το βούτυρο, τα φρούτα, τα γλυκά κουταλιού, τα τυριά, τα καλτσούνια, την σταπατσάδα, αλλαντικά όπως το απάκι, αφεψήματα, και πολλά είδη που παράγει η όμορφη κρήτη.
Κυρίες και Κύριοι

Η γεύση αποτελεί πολύτιμο στοιχείο του πολιτισμού η Γαστρονομία. Τα προϊόντα διακρίνονται για την αυθεντικότητα τους και η παραδοσιακή κουζίνα της για το απαράμιλλο συνδυασμό συστατικών πρώτης ποιότητας ενώ το τυπικό Ελληνικό Καλάθί πρωινού μπορεί να είναι τόσο απλό ή όσο πολύπλοκο το θέλει κανείς, πολύχρωμο και γεμάτο με δυνατές γεύσεις.
Ο σκοπός που έχει το καλάθι πρωινού είναι η γαστρονομική προσφορά της χώρας μας για να μπορέσει να καθιερωθεί η Ελλάδα ως ένας δημοφιλής γαστρονομικός προορισμός όπως

·     Τα προϊόντα τα οποία θα προσφέρονται από τα καταλύματα θα χαρακτηρίζονται για την εντοπιότητα τους, την φρεσκάδα τους, την εποχικότητά τους και την παρασκευή τους με όρεξη. Να μη χρησιμοποιούνται δηλαδή ξένα τυριά αλλά Ελληνικά. Το ελαιόλαδο θα πρέπει να προσφέρεται άφθονο και να μην είναι αγνώστου προέλευσης αλλά Ελληνικό από την κάθε περιφέρεια, διότι με αυτές τις ενέργειες καταστρέφεται και παραποιείται η Ελληνική γεύση. Γι’ αυτό  θα πρέπει να προσφέρεται πρωινό, γνήσιο και τίμιο και να χαρακτηρίζεται από επαγγελματισμό και το σεβασμό προς τον πελάτη.
·     Επίσης, το προσωπικό που εξυπηρετεί τους πελάτες θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένο και καταρτισμένο ώστε να φέρεται στους πελάτες με επαγγελματισμό, ευγενικούς και καλούς τρόπους, να τους προσφέρει ποιοτική εξυπηρέτηση, διακριτικό σερβίρισμα και να είναι ενημερωμένο για το καλάθι πρωινού του καταλύματος, ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζει τις γεύσεις, τον τρόπο παρασκευής των πιάτων, τα υλικά που χρησιμοποιούνται, την περιοχή προέλευσης τους. Μετά από κύκλους ειδικών σεμιναρίων οι επιχειρήσεις εστίασης θα μπορούν να υποδείξουν στο προσωπικό τους ποια είναι τα χρησιμοποιούμενα υλικά του καλάθι πρωινού με κουζίνα και χωρίς κουζίνα , ή               η προέλευσή τους γιατί δεν μπορεί να σερβίρει πχ μαρμελάδα κουμ κουατ και να μην ξέρει που γίνεται η καλλιέργεια του κουμ κουάτ , και ο τρόπος παρασκευής του, όπως επίσης και τους καταρτίζουν σε θέματα που αφορούν την εξυπηρέτηση, το σωστό σερβίρισμα.
·     Επιδίωξη συνεργασίας με τους γυναικείους συνεταιρισμούς, Πολλά καταλύματα θα μπορούν να προμηθεύονται προϊόντα από τους τοπικούς γυναικείους συνεταιρισμούς, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό και την γυναικεία επιχειρηματικότητα και τονώνοντας την οικονομία της περιοχής.

Κυρίες και Κύριοι

Τι να πει κάποιος για τα προϊόντα που
Όλα τα προαναφερθέντα συνηγορούν στο να θεωρείται η Ελλάδα μια χώρα με έντονο γαστρονομικό πλούτο, η αξιοποίηση του οποίου θεωρείται επιτακτική για την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού της χώρας μας. Ο γαστρονομικός τουρισμός λοιπόν, αποτελεί το κανάλι μέσα απ’ το οποίο διοχετεύουν τα τοπικά προϊόντα και θα προβληθεί ο διατροφικός πολιτισμός και η γαστρονομία μας. Αυτό το πάντρεμα των ποιοτικών τοπικών προϊόντων με το τουριστικό προϊών θα μας δώσει προοπτικές για την ανάπτυξη δράσεων που θα εμπλουτίσουν το ήδη υπάρχον τουριστικό προϊόν, θα οδηγήσουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος ισχυρού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Το καλάθι πρωινού οφείλει να αποτελέσει όχημα για την προβολή του σύγχρονου Ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού. Αποτελεί αναπόσπαστο και σημαντικό τμήμα της παράδοσης της χώρας μας, φορέα οικονομικής ανάπτυξης και μια καθοριστική προοπτική για το μέλλον.
Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η Ελλάδα οφείλει να διεθνοποιήσει την τοπική της κουζίνα μέσα από το πρωινό  και να γνωστοποιήσει ότι το κυρίαρχο στοιχείο της είναι η εντοπιότητα των υλικών και ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος.
Διότι, ο δρόμος προς τα πίσω είναι δρόμος προς τα εμπρός.
Εν Κατακλείδι, το καλάθι πρωινού μπορεί να μεταφέρει σε κάθε γωνία της γης την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας και για το λόγο αυτό θα πρέπει να δοθεί η πρέπουσα σημασία στην ανάπτυξη της εν λόγω εναλλακτικής μορφής τουρισμού της Ελλάδας, της Ελλάδας του πολιτισμού, της ποιότητας και της αγάπης για το καλό Ελληνικό Πρωινό.


Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: