Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017

Επτανησιακή Γαστρονομία στην ΕΡΤ

Παρουσίαση της Επτανησιακής Γαστρονομίας και του πολιτισμού στα πλαίσια του Γαστρονομικού Τουρισμού... 
Η Ερτ όπως πάντα αρωγός σε τόσο σημαντικά γεγονότα.

O Δ/ντής Επτανησιακής Γαστρονομίας της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Κωνσταντίνος Μουζάκης, και μαζί με τον Σεφ κ Σπύρο Βουλιμάς καλεσμένοι στην εκπομπή της ΕΡΤ, του Νίκου Αγγελίδη και του Χρήστου Παγώνη, κοντά τους ήταν η Γεωργία Παράσχου 




 Τα παραδοσιακά προϊόντα διατροφής είναι προιόντα που συνδέονται με την διατροφική κουλτούρα ενός τόπου και μέσω αυτής με την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμά του. Ο παραδοσιακός χαρακτήρας των προιοντων αυτών οφείλεται στην ιδιοτυπία των υλικών ή του τρόπου παρασκευής τους πχ συνταγή και έχει ιστορία δεκαετιών ή και αιώνων και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά 

 Τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί η πολύπλευρή αξία των παραδοσιακών προϊόντων διατροφής και η σημασία της προστασίας και ανάδειξης τους τόσο για την διατήρηση της διατροφικής κληρονομιάς και ιστορικής ταυτότητας αλλά και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, και ιδιαίτερα πολλές φορές κινδυνεύουν να χαθούν λόγω των αλλαγών τρόπο ζωής ή ακόμη λόγω του τουρισμού. 

 Επιπλέον η παραγωγή, η Παρασκευή και η διανομή των γεωργικών προιόντων και των τροφίμων συχνά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία της περιοχής η οποία είναι δυνατόν να ενθαρρυνθεί περαιτέρω μέσω της διαφοροποίηση της γεωργικής παραγωγής. 

 Στην σημερινή εποχή όπου η ποιότητα της διατροφής είναι θέμα μείζονος σημασίας, οι καταναλωτές και οι τουρίστες δείχνουν συνεχώς όλο και αυξανόμενο  ενδιαφέρον για τα παραδοσιακά τρόφιμα εξαιτίας της αντίληψης ότι τα συστατικά και ο τρόπος μαγειρέματος, τα καθιστούν πιο αγνά και ασφαλή .

Εξαιτίας όλων αυτών γίνονται προσπάθειες τόσο σε Εθνικό Επίπεδο με το Υπουργείο Τουρισμού στην Εναλλακτική μορφή που είναι ο Γαστρονομικός Τουρισμός αλλά και σε τοπικό επίπεδο για την κατοχύρωση, προβολή και προώθηση των παραδοσιακών προιόντων στο να ακουστεί σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: