Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2016

Το Χειροποίητο Μπισκοτόσπιτο

Απίστευτες μυρωδιές θα πλημμυρίσουν τις κουζίνες μας, στις Εορταστικές ημέρες 
Προμηθευτείτε πολύχρωμες καραμελίτσες, σοκολάτες και  κάθε είδους, χρωματιστή ζάχαρη και ότι μπορείτε εσείς να φανταστείτε για να κάνετε το μπισκοτόσπιτο σας να μοιάζει λαχταριστό!!!

Σας δίνω μια πρότυπη συνταγή με δικιά μου ιδέα για ένα ολόκληρο χωρίο από μπισκοτόσπιτο ...




Θα χρειαστούμε μια δόση ζύμης μπισκότου 


  1. 1750 γραμ. Αλεύρι 
  2. 500 γραμ. Ζάχαρη 
  3. 750 βούτυρο Κερκύρας 
  4. 8 τεμάχια Αυγά 
  5. 25 γραμ. Μπεικιν Πάουντερ 
  6. 2 δόσεις Βανίλια 
  7. ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι 
  8. προαιρετικά αν χρειαστεί λίγο νερό για την ζύμη να την κάνουμε λίγο ποιο εύπλαστη από το συνηθισμένο.

Αυγόγλασο η αλλιώς royal icing,φτιάχνεται πολύ εύκολα αρκεί να χτυπήσετε στο mixer ένα ασπράδι αυγού σε μαρέγκα να στέκεται και να προσθέσετε 1 κουταλάκι του γλυκού κρεμόριο ή εναλλακτικά λίγο χυμό από λεμόνι, 1 βανίλια και κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη τόση, όση χρειάζεται για να έχουμε ένα μείγμα σφιχτό.
Το αυγόγλασο μας είναι απαραίτητο γιατί θα συναρμολογήσουμε με αυτό το σπιτάκι μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι ζαχαροπλάστες το αποκαλούν ως το «τσιμέντο» της ζαχαροπλαστικής!

  • Ξεκινάμε λοιπόν πρώτα φτιάχνοντας τα «σχέδια» για το σπιτάκι μας πάνω σε χαρτόνι
  • Θα χρειαστούμε λοιπόν 2 κομμάτια για στέγη, 2 τοίχους και 2 όψεις (μπροστά και πίσω).
  • Ανοίξτε με τη βοήθεια του πλάστη τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 0,5cm.
  • Τώρα ακουμπήστε πάνω το σχέδιο και κόψτε γύρω γύρω με ένα μυτερό μαχαίρι. 
  • Προσεχτικά βάλτε το σε ταψί με λαδόκολλα. Κάντε το ίδιο και με τ'άλλα κομμάτια. 
  • Αν θέλετε να κόψετε πόρτες και παραθυράκια συνιστώ να το κάνετε αφού τα κομμάτια είναι πάνω στο ταψάκι. 
  • Όταν ολοκληρώσετε τη διαδικασία θα δείτε ότι περίσσεψε ζύμη .
  • Φτιάξτε με την υπόλοιπη ζύμη αστεράκια, και ότι άλλο θέλετε.
  • Ψήνουμε στους 180'C για 12 λεπτά περίπου. 
  • Πριν τα βγάλετε από το ταψί σιγουρευτείτε πως έχουν κρυώσει αρκετά αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν. Αφήστε τα στην άκρη να στεγνώσουν καλά μέχρι να σκληρύνουν.
  • Η συναρμολόγηση είναι πολύ εύκολη, αρκεί να βάλουμε λίγο αυγόγλασο (με κορνέ ζαχαροπλαστικής) στη μία πλευρά πχ. της όψης του σπιτιού όπως στη φωτογραφία και να τη κολλήσουμε με την άλλη πλευρά του τοίχου.
  • Αφού έχουμε κολλήσει και τις 4 πλευρές του σπιτιού καλό θα ήταν να το αφήσουμε να στεγνώσει πολύ καλά πριν κολλήσουμε τη στέγη.
  • Για τη στέγη επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το αυγόγλασο και φροντίζουμε να γεμίσουμε τα κενά ώστε το σπιτάκι μας να είναι πολύ γερό!
  • Αν η στέγη σας «γλιστράει» επιστρατεύστε μικρά βαζάκια ή κουτάκια που μπορεί να σας βοηθήσουν να τη κρατήσει στη θέση της.
  • Αφού στεγνώσει καλά και σε αυτό το σημείο είναι έτοιμο!
  • Στολίστε το αν θέλετε με καραμελίτσες , «χιονίστε» το με ζάχαρη άχνη και πάνω απ'όλα διασκεδάστε το!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: