Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016

Ο Χαιρετισμός μου,για το 1ο Διεθνές Συνέδριο Γαστρονομικού ΤουρισμούΟ Χαιρετισμός μου, για το

1ο Διεθνές Συνέδριο Γαστρονομικού ΤουρισμούΗ Ελλάδα των 365 ημερών Τουρισμού

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι 

Αξιότιμοι

·       Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Τουρισμού κυρία Κουρνέτα.
·       Προέδρε του ΤΕΙ Αθήνας κύριε Μπρατάκο.
·       Αντιπρόεδρε του ΤΕΙ Αθήνας κύριε Λύτρα
·       Πρόεδρε του Όμιλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων κύριε Μαρωνίτη.
·       Πρόεδρε του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κύριε Μάμαλη
·       Αντιπρόεδρε της Ελληνικής Ένωσης Στελεχών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων κυρία Βάρφη
·       Γενικε Διευθυντή Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κύριε Φωτόπουλε
·       Γεν.Γραμματέας Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ) κυρία Πούλιου


Κυρίες και Κύριοι 

Επιτρέψτε μου πρώτα από όλα να πω πολλά συγχαρητήρια στο ΤΕΙ Αθήνας και τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων που με αυτή την πρωτοβουλία σήμερα ξεκινάει ένας κύκλος ομιλιών για τον Γαστρονομικό Τουρισμό, ως απόδειξη ότι η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα επεκτείνεται, και βρίσκεται σε αυτό το συνέδριο!

Παράλληλα, συγχαίρω  για την μεγάλη στήριξη της CEUCO, και της Ελληνικής Ένωσης Στελεχών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ που το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, την ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΟΤ.

Να ευχαριστήσω όλους τους ομιλητές του συνεδρίου, και όλους τους σύνεδρους που σήμερα και αύριο θα βρίσκονται στον όμορφο χώρο του ΤΕΙ Αθήνας.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά την κυρία Μάγδα Πειστικού που εδώ και 6 μήνες είχαμε μια άψογη συνεργασία για να φτάσουμε εδώ στο τελικό αποτέλεσμα του συνεδρίου.

Κυρίες και Κύριοι

Είμαι σίγουρος ότι σήμερα και αύριο οι ομιλίες και οι παρεμβάσεις, θα αποβούν πολύτιμες για το σύνολο της Γαστρονομίας και της Κοινωνίας μας. 

Η σημασία του σωστού χειρισμού της Γαστρονομίας είναι προφανής, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη τα δύσκολα δεδομένα που δημιουργεί η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Είναι η ώρα πάντως, να κάνουμε και κάτι περισσότερο: να κινηθούμε σε προτάσεις που θα ξεπεράσουν την «πεπατημένη» για να ανοίξουμε νέους δρόμους και νέες προοπτικές στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Κύριο μέλημά μας είναι να προωθήσουμε την τοπική κουζίνα μέσα από τον γαστρονομικό τουρισμό.

Αν κατορθώσουμε να διαδώσουν οι ξένοι τα θαυμάσια προϊόντα της ελληνικής γης, θα κάνουμε το πρώτο σημαντικό βήμα μιας μεγάλης ανατροπής -της αναγνώρισης της ελληνικής παραγωγής εκτός συνόρων, με προτάσεις όμως,  όπως:

1.Η διοίκηση και η προβολή της γαστρονομίας πρέπει να βασιστούν σε ένα επαγγελματικό σχέδιο μάρκετινγκ που περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες δράσεων:   
   α) Διαμόρφωση γαστρονομικού χαρτοφυλακίου,
   β) Ανάπτυξη γαστρονομικού brand,
   γ) Κατάρτιση επικοινωνιακού   προγράμματος  
2.Πρέπει να συσταθεί μια επιτροπή και μαζί με το Υπουργείο Τουρισμού και ΕΟΤ να πιστοποιούνται εστιατόρια και μάγειρες που εργάζονται στο εξωτερικό, και όχι μόνο στο εσωτερικό.
3.Η Ελληνική Γαστρονομία πρέπει να γίνει το brand για τον κάθε τουρίστα..

Κυρίες και Κύριοι 

Η γεύση αποτελεί πολύτιμο στοιχείο του πολιτισμού της χώρας μας. Τα Ελληνικά προϊόντα διακρίνονται για την αυθεντικότητα τους και η παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα για το απαράμιλλο συνδυασμό συστατικών πρώτης ποιότητας ενώ το τυπικό Ελληνικό φαγητό μπορεί να είναι τόσο απλό ή όσο πολύπλοκο το θέλει κανείς, πολύχρωμο και γεμάτο με δυνατές γεύσεις. Παρόλα αυτά, κρίνεται αναγκαίο να γίνουν κάποιες ενέργειες και να ληφθούν ορισμένα μέτρα ώστε να βελτιωθεί η γαστρονομική προσφορά της χώρας μας για να μπορέσει να καθιερωθεί η Ελλάδα ως ένας δημοφιλής γαστρονομικός προορισμός
·       Κατ’ αρχάς, είναι ανάγκη τα προϊόντα τα οποία προσφέρονται από Ξενοδοχεία και στα εστιατόρια να χαρακτηρίζονται για την εντοπιότητα τους, την φρεσκάδα τους, την εποχικότητά τους και την παρασκευή τους με όρεξη και όχι στο πόδι. Να μη χρησιμοποιούνται δηλαδή ξένα τυριά αλλά Ελληνικά. Το ελαιόλαδο θα πρέπει να προσφέρεται άφθονο και να μην είναι αγνώστου προέλευσης αλλά Ελληνικό, διότι με αυτές τις ενέργειες καταστρέφεται και παραποιείται η Ελληνική γεύση. Γι’ αυτό  θα πρέπει να προσφέρεται κουζίνα Ελληνική, γνήσια και τίμια και να χαρακτηρίζεται από επαγγελματισμό και το σεβασμό προς τον πελάτη. 
·       Επίσης, το προσωπικό που εξυπηρετεί τους πελάτες θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένο και καταρτισμένο ώστε να φέρεται στους πελάτες με επαγγελματισμό, ευγενικούς και καλούς τρόπους, να τους προσφέρει ποιοτική εξυπηρέτηση, διακριτικό σερβίρισμα και να είναι ενημερωμένο για το μενού του εστιατορίου, ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζει τις γεύσεις, τον τρόπο παρασκευής των πιάτων, τα υλικά που χρησιμοποιούνται, τα είδη των κρασιών που υπάρχουν στο χώρο, την περιοχή προέλευσης τους ή με ποια φαγητά συνδυάζονται μια άλλη σημαντική παράμετρος που δε θα πρέπει να παραλειφθεί. Μετά από κύκλους ειδικών σεμιναρίων οι επιχειρήσεις εστίασης θα μπορούσαν να υποδείξουν στο προσωπικό τους ποια είναι τα χρησιμοποιούμενα υλικά της Ελληνικής Κουζίνας , ή προέλευσή τους γιατί δεν μπορεί να σερβίρει ούζο Πλωμάρι και να μην ξέρει που βρίσκεται το Πλωμάρι, και ο τρόπος παρασκευής τους όπως επίσης και τους καταρτίζουν σε θέματα που αφορούν την εξυπηρέτηση, το σωστό σερβίρισμα.
·       Σχετικά με την ξενοδοχειακή κουζίνα, θα μπορούσαν να υπάρχουν στο γεύμα αλλά και στο δείπνο μεγάλο ποσοστό με πιάτα τα οποία να περιέχουν τοπικές συνταγές και να είναι παρασκευασμένα με την χρήση τοπικών προϊόντων πχ δεν γίνεται στα ξενοδοχεία να έχουμε βραδιά Ανατολίτικης Κουζίνας και να μην γίνεται βραδιά Ποντιακής ή Επτανησιακής Κουζίνας κλπ. Το πρώτο πράγμα που θα ζητήσει να γευτεί ο ξένος τουρίστας όταν έλθει στη χώρα μας είναι οι σπεσιαλιτέ της Ελληνικής Κουζίνας. 
·       Επιδίωξη συνεργασίας με τους γυναικείους συνεταιρισμούς, Πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια θα μπορούν να προμηθεύονται προϊόντα από τους τοπικούς γυναικείους συνεταιρισμούς, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό και την γυναικεία επιχειρηματικότητα και τονώνοντας την οικονομία της περιοχής. 

Κυρίες και Κύριοι 

Συμπερασματικά θεωρούμε ότι η παραδοσιακή Ελληνική διατροφή και κουζίνα βασισμένες στο λάδι, στα άφθονα λαχανικά και φρούτα καθώς και στην παρουσία οσπρίων και ψαριών είναι γνωστό ότι στο πλαίσιο της Μεσογειακής Διατροφής θεωρείται παγκοσμίως ένας από τους υγιεινότερους τύπους διατροφής. 
Επιπλέον η Ελληνική κουζίνα λόγω της πολυδιάσπασης και πολυμορφίας του γεωγραφικού Ελληνικού χώρου και των διαφορετικών επιρροών, παρουσιάζει σημαντική ποικιλότητα. Η κάθε περιοχή έχει να παρουσιάσει τα δικά της τοπικά υλικά και εδέσματα. Επίσης, η διαφοροποίηση που παρατηρείται στον τρόπο παρασκευής των διαφόρων τροφίμων ενισχύει ακόμη περισσότερο τον πλούτο της Ελληνικής γαστρονομίας. Επιπρόσθετα, ο συνδυασμός των εδεσμάτων αλλά των τρόπων παρασκευής τους με παραδόσεις και δρώμενα της τοπικής κοινωνικής ζωής, με τα ήθη και έθιμα αλλά και με τοπικές γιορτές και πανηγύρια, συμβάλουν καθοριστικά στο να θεωρείται η γαστρονομία της χώρας μας ως μέρος πολιτισμικής μας παράδοσης. Όλα τα προαναφερθέντα συνηγορούν στο να θεωρείται η Ελλάδα μια χώρα με έντονο γαστρονομικό πλούτο, η αξιοποίηση του οποίου θεωρείται επιτακτική για την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού της χώρας μας. Ο γαστρονομικός τουρισμός λοιπόν, υποκατηγορία του οποίου αποτελεί και ο οινικός τουρισμός, αποτελεί το κανάλι μέσα απ’ το οποίο διοχετεύουν τα τοπικά προϊόντα και θα προβληθεί ο διατροφικός πολιτισμός και η γαστρονομία μας. Αυτό το πάντρεμα των ποιοτικών τοπικών προϊόντων με το τουριστικό προϊών θα μας δώσει προοπτικές για την ανάπτυξη δράσεων που θα εμπλουτίσουν το ήδη υπάρχον τουριστικό προϊόν, θα οδηγήσουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος ισχυρού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Η Ελληνική γαστρονομία οφείλει να αποτελέσει όχημα για την προβολή του σύγχρονου Ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού. Αποτελεί αναπόσπαστο και σημαντικό τμήμα της παράδοσης της χώρας μας, φορέα οικονομικής ανάπτυξης και μια καθοριστική προοπτική για το μέλλον. 
Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η Ελλάδα οφείλει να διεθνοποιήσει την τοπική της κουζίνα και να γνωστοποιήσει ότι το κυρίαρχο στοιχείο της είναι η εντοπιότητα των υλικών και ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος. Διότι, ο δρόμος προς τα πίσω είναι δρόμος προς τα εμπρός.
Εν Κατακλείδι, η Ελληνική Γαστρονομία μπορεί να μεταφέρει σε κάθε γωνία της γης την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας και για το λόγο αυτό θα πρέπει να δοθεί η πρέπουσα σημασία στην ανάπτυξη της εν λόγω εναλλακτικής μορφής τουρισμού της Ελλάδας, της Ελλάδας του πολιτισμού, της ποιότητας και της αγάπης για το καλό φαγητό και το μεθυστικό κρασί. 

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: