Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016

1ο Διεθνές Συνέδριο Γαστρονομικού Τουρισμού

1ο Συνέδριο Γαστρονομικού Τουρισμού: Από τη Θεωρία στην Πράξη


Στις 26 και στις 27 Νοεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο του ΤΕΙ Αθήνας, θα πραγματοποιηθεί το 1ο Συνέδριο Γαστρονομικού Τουρισμού που διοργανώνουν το ΤΕΙ Αθήνας με τον όμιλο για την UNESCO Πειραιά και Νήσων, την υποστήριξη της CEUCO και της Ελληνικής Ένωσης Στελεχών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων.

Το συνέδριο που τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του ΕΟΤ, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του οργανισμού ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, επικεντρώνεται στο γαστρονομικό τουρισμό με σκοπό την ουσιαστική σύμπραξη όλων των εκπροσώπων του κλάδου και στόχο την ανάπτυξή  του.


Το πρόγραμμα του συνεδρίου διακρίνεται σε δύο ενότητες: την ακαδημαϊκή προσέγγιση και την πρακτική θεώρηση του γαστρονομικού τουρισμού με τους ομιλητές να εκπροσωπούν το σύνολο του κλάδου. Φορείς, επαγγελματίες και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας θα παρευρεθούν στο συνέδριο ως ομιλητές και ως ακροατές.
Κey note speakers του συνεδρίου είναι η Roberta Garibaldi, (Scientific Director ofEast LombardyEuropean Region of Gastronomy 2017,Certified Ambassador ofthe World Food Travel Association,Delegate of the Lombardy Region to SISTUR,Italian Association of Tourism Sciences) και η κα Χάϊντι Λαζάνη Επικεφαλής Επιτροπής Διεκδίκησης Τίτλου»Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019″ για το Νότιο Αιγαίο, Επιστημονική Συνεργάτης και Δ/ντρια Γραφείου του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.
Για το συνέδριο έχει συσταθεί ειδική επιστημονική επιτροπή με πρόεδρο τον καθηγητή κ. Περικλή Λύτρα, και οργανωτική επιτροπή με Πρόεδρο τον ο  κ. Ιωάννη Μαρωνίτη, Πρόεδρο Ομίλου για την UNESCO Πειραιά και Νήσων και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και κέντρων της UNESCO για την Ευρώπη και τη Β. Αμερική.

Οριστικό πρόγραμμα συνεδρίου-Θεματικές Ενότητες
Α΄  Θεματική ενότητα :
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Σάββατο 26/11/2016
* 10.00 -11.00 Καλωσόρισμα — Εισαγωγή
  1. Μπρατάκος Μιχαήλ, Πρόεδρος ΤΕΙ Αθήνας
  2. Μαρωνίτης Ιωάννης, Πρόεδρος Ομίλου για την Unesco Πειραιά και Νήσων και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και κέντρων της UNESCO για την Ευρώπη και τη Β. Αμερική.
  3. Κουντουρά Έλενα, Υπουργός Τουρισμού (Αναμένεται επιβεβαίωση)
4.Μάμαλης Σπυρίδων, Προέδρος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
  1. Βάρφη Αντελίνα, Αντιπρόεδρος FBMA Greece
  2. Φωτόπουλος Αντώνης, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων
  3. Πειστικού Μάγδα, Διευθ. Σύνταξης Περιοδικού Food Service
  4. Μουζάκης Κωνσταντίνος, Διευθ. Γαστρονομίας Ομίλου για την Unesco Πειραιά και Νήσων
  5. Πούλιου Μαρίνα,MSc Tεχνολόγος Τροφίμων, Γεν.Γραμματέας Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ)
Συντονιστής: Καθηγητής Π.Λύτρας
TΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο κ.Νίκος Αγγελίδης, Δημοσιογράφος ΕΡΤ
11.00-11.30 Κey Note speaker Garibaldi RobertaScientific Director of EastLombardyEuropean Region of Gastronomy 2017  Oι τάσεις στην εστίαση και η περίπτωση του Lombardi ως Ευρωπαϊκή γαστρονομική πρωτεύουσα για το 2017.
11.30-12.00 Κey Note speaker Λαζάνη Χάϊντι, Επικεφαλής Επιτροπής Διεκδίκησης Τίτλου»Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019″ για το Νότιο Αιγαίο, Επιστημονική Συνεργάτης και Δ/ντρια Γραφείου του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου,  Η διεκδίκηση του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019,  εργαλείο ανάδειξης του Νοτίου Αιγαίου ως διεθνούς Γαστρονομικού Προορισμού»
12.00-12.30 Coffee Break
* 12.30 -13.30 Γαστρονομικός τουρισμός  Παρόν & μέλλον
  1. Κουράσης Γεώργιος, Γενικός Γραμματέας ΓΣΕΒΕΕ και ΠΟΕΣΕ, Η γαστρονομία μοχλός ανάπτυξης για την εγχώρια εστίαση
  2. Τριανταφυλλοπούλου Μαίρη, Πρόεδρος  της Ένωσης  Αμπελουργών  Οινοποιών  Νήσων  Αιγαίου(ΕΝΟΑΝΑ), Οινοτουρισμός: Παρελθόν-Παρόν και Μέλλον
  3. Καλπίδης Χάρης, Συγγραφέας-Ερευνητής, Η σύνδεση γαστρονομίας και τουρισμού & τουρισμού.
  4. Kαλομάρη Αφροδίτη, Δημοσιογράφος, Επικοινωνιολόγος, Gastronomy Consultant, Γαστρονομικός τουρισμός- τα νέα δεδομένα και η σύνδεση με τους εμπλεκόμενους οικονομικούς κλάδους: Παρουσίαση πρόσφατης προσωπικής μελέτης
  5. Σπηλιωτοπούλου Γιώτα, PR Manager Marketing Greece, Γαστρονομία- δυναμικός μοχλός ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος
Συντονιστής Καραντζαβέλου Βίκυ, Travel Daily News
* 13.30-14.45 Ο γαστρονομικός τουρισμός-Εννοιες & ορισμοί
  1. Κανέλλου Αναστασία, Καθηγήτρια Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, ΣΤΕΤΡΟΔ, ΤΕΙ Αθήνας. Ελληνικές Διατροφικές Συνήθειες και Ευεξία
  2. Dr.Πανταζής Παστράς, Senior Research Analyst, Η Τεχνολογία στην Υπηρεσία της Γαστρονομικής Εμπειρίας
  3. Καραγκούνη Aγγελική, Project Manager ΣΕΤΕ, Η σύνδεση Γαστρονομίας-Τουρισμού ως ελατήριο ανάκαμψης των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών
  4. Μάνογλου Άννα, Hospitality & Gastronomy Professional, MA (Honours) Hotel & Catering Management, MSc Tourism Policy & ManagementΦεστιβάλγαστρονομίας και οίνουευκαιρία ή παγίδα;
Συντονιστής Kαλομάρη Αφροδίτη, Δημοσιογράφος, Επικοινωνιολόγος, Gastronomy Consultant
* 14.45-15.30 Γαστρονομικός Τουρισμός & Τουριστική Εκπαίδευση
  1. Τριανταφύλλου Γιάννης, Founder & Director,Το ΑΤΟΜΟ (Marketing Services), F&B Pros & Customer Experience
  2. Λαλούμης Δημήτριος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΣΔΟ, ΤΕΙ Αθήνας, F & BManagement tips
  3. Πεδιαδίτης Αναστάσιος, Food & Beverage Manager, F&B Lecturer, H παρουσία του γαστρονομικού τουρισμού στα προγράμματα τουριστικής εκπαίδευσης
  4. Κοκκάκης Ανέστης, Chief Advisor Hotel Operations, ΥADA International, Η ανάγκη για επαγγελματική κατάρτιση στην αγορά ξενοδοχείων και εστίασης (real case problems)
  5. 4Ματαράγκας Μιχαήλ, Εκπαιδευτικός Ι.Ε.Κ. Αναβύσσου, Υπουργείου Τουρισμού, Γαστρονομικός τουρισμός και σύνθεση εδεσματολογίου»
Συντονιστής:  Σουρτζή Παναγιώτα, Αρχισυντάκτις Τourism Press
* 15.30 -16.15 Γαστρονομικός τουρισμός & προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ
  1. Γεωργόπουλος Θεοφάνης, Καθηγητής Εφαρμογών ΤΕΙ Θεσσαλίας, Σύμβουλος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Παραγωγή και ποιοτικά χαρακτηριστικά παραδοσιακών προϊόντων,
  2. Μουλκιώτης Χαράλαμπος, Προϊστάμενος Τμήματος ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ και άλλων συστημάτων ποιότητας, Πλεονεκτήματα, προβλήματα και Προοπτικές για τα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα
  3. Φυντανή Βιργινία, Προϊστάμενη τμήματος Πιστοποίησης,Δ/νσης Πιστοποίησης & Προδιαγραφών ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑΠροϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ. Ένας μικρός Θησαυρός
  4.  Παππά ΙωάνναΠροϊσταμένη στο Τμήμα Αξιοποίησης, Μεταποίησης και Τυποποίησης Προϊόντων Ζωικής Παραγωγής, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Καλές πρακτικές συλλογικών δραστηριοτήτων στον αγροδιατροφικό τομέα με αναφορά στον τουρισμό»   Συντονιστής: Καθηγητής Γ.Μπόσκου,  Επίκουρος ΚαθηγητήςΤμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Σχολή Επιστημών Υγείας & Αγωγής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
 16.15-16.45 Διάλογος –  Συζήτηση
Tέλος Πρώτης Ημέρας

Β΄  Θεματική ενότητα :
ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
Κυριακή 27/11/2016
10.00-11.30 Γαστρονομικός τουρισμός ως όχημα ανάπτυξης για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις
  1. Ανδριανόπουλος Κώστας – Ζαγάκος Ανδρέας, Ιδρυτές Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας, Εκπαιδευτές Τουρισμού, Γαστρονομία & Τουρισμός: Γνώση και Πράξη
  2. Κωστόπουλος Πάρης, ΜCa Executive Chef, Γαστρονομικός Σύμβουλος,  Hγαστρονομία ως κινητήριος δύναμη και πόλος έλξης επισκεπτών,
  3. Λαλούμης Αθανάσιος, FB Manager και εργαστηριακός συνεργάτης ΤΕΙ, Value for money στην επιλογή ανθρώπινου δυναμικού μονάδων εστίασης
  4. Κεφάλας Μανώλης , Chef-επιχειρηματίας εστίασης, Η τουριστική ανάπτυξη μέσα από την γαστρονομία
  5. Κουρέντας Παναγιώτης, INPERSON Managing Director, Ιδρυτής COSTEASY, Η σημασία της κοστολόγησης ως εργαλείο ανάπτυξης στον γαστρονομικό τουρισμό της σύγχρονης εποχής με εφαρμογή νέων τεχνολογιών
  6. Αδαμακάκης Γιώργος, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, ΣύμβουλοςPRO.EX. Η πρόληψη στη γαστρονομία
Συντονιστής: Καραποστόλη Λίλα, Culinary Manager-Founder, Μαθήματα Μαγειρικής
 11.30-12.30 Σκιαγραφώντας το γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας-Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
  1. Δαρειώτη Νανά, δημοσιογράφος γεύσης-συγγραφέας
2.Σταθόπουλος Δημήτρης, δημοσιογράφος-ταξιδιωτικός συντάκτης
  1. Τσιχλάκη Θάλεια, δημοσιογράφος γεύσης
  2. Κυριακοπούλου Χρυσούλα, Δημοσιογράφος Γεύσης- Οινολόγος, Ο Ρόλος των ΜΜΕ στην Γαστρονομία και Τουρισμό
5.Μαμαλάκης Ηλίας, Taξιδευτής-Γευσιγνώστης
Συντονιστής: Ελευθερία Βασιλειάδη, δημοσιογράφος γεύσης
  • 30-13.15 Η ελληνική γαστρονομία στο εξωτερικό
  1. Τσίλιας Σταμάτης, chef
  2. Loi Maria (μέσω skype)
  3. Νουρλόγλου Μιχάλης, chef
Διάλογος – Συζήτηση
Συντονιστής: Μάγδα Πειστικού, Αρχισυντάκτις Food Service Magazine
 13.15-13.45 Coffee Break
 13.45-14.45 Η εγχώρια γαστρονομία
1.Μαστοράκος Στέλιος, Διευθυντής σχολής, Meat Pro, Ελληνικά Κρέατα και αλλαντικά… τα όπλα του έλληνα chef,
  1. Νίκος Μακρυμίχαλος Επαγγελματίας chef , Η Γαστρονομία από την πλευρά του τουρίστα
  2. Kodovas Adam, Επαγγελματίας chef, Η ελληνική κουζίνα είναι νέα;
  3. Γιάννης Αθανασόπουλος, , Επαγγελματίας pastry chef, Τα ελληνικά γλυκά
  4. Καλογεράκου Θεοδώρα, Η σημασία του ελληνικού πρωινού στην υγεία και στον πολιτισμό
Συντονιστής κα Νανά Δαρειώτη, δημοσιογράφος γεύσης-συγγραφέας
14.45-15.45 Το μάρκετινγκ του γαστρονομικού τουρισμού
  1. Παπαδήμα Δέσποινα Σύμβουλος Επικοινωνίας, Η σωστή συνταγή για έναν γαστρονομικό προορισμό. Μαγειρεύοντας για την ανάπτυξη,
  2. Καραποστόλη Λίλα, Culinary Manager-Founder, Μαθήματα Μαγειρικής, Τα Μαθήματα Μαγειρικής – ένα εξαιρετικό προϊόν του Γαστρονομικού Τουρισμού
3.Πολύζος Βασίλης, Chief marketing officer at Nelios, Former ambassador at World Food Travel Association, Η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στο digitalπεριβάλλον
Συντονιστής Τριανταφύλλου Γιάννης,  Founder & Director, Το ΑΤΟΜΟ (Marketing Services)
  • 45-16.30 Γαστρονομικός τουρισμός και Μεσογειακή διατροφή
  1. ΚωσταρέλληΒ, Παλησίδης Γ., Αμπελιώτης Κ., Δέτσης Β, Σδράλη Δ., Γκούσια Μ και Μπόσκου Γ. Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
    Ελληνικά παραδοσιακά πρωινά εδέσματα: διατροφική αξία, περιβάλλον και κοινωνική αειφορία
  2. ΓκίκαΕλένη, Καλιντέρη Κυριακή, Παλησίδης Γεώργιος, Λουπασάκη Σοφία, Μπόσκου Γεώργιος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, Για ένα κομμάτι πίτα…. Οι παραδοσιακές πίτες της Ελλάδας ως αντικείμενο γαστρονομικού τουρισμού.
  3. Παλησίδης Γεώργιος, Αβδημιώτης Σπύρος, Γιαζιτζή Κατερίνα,Μπόσκου Γεώργιος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης,  Μαγειρεύοντας με έμπνευση τα πέντε στοιχεία του Αριστοτέλη. Μια προσπάθεια αναβίωσης της ελληνιστικής κουζίνας στη Χαλκιδική.
  4. Γεωργιάδης Γ, Marketing Director YOLENI’S, Η προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό ως προϊόντα υψηλής διατροφικής και γαστρονομικής αξίας
16.30-17.00 Εκπαιδευτικό Βιωματικό Σεμινάριο Γαστρονομικού Τουρισμού,Ελευθερία Γκρίμπα, Ερευνήτρια, Παιδαγωγός & Δημιουργός του προγράμματος «Ο μικρός τουρίστας – Μια βαλίτσα ταξιδεύει»(βραβείο Silver στα Tourism Awards 2016 & τιμητική διάκριση στο Voluntary Action 2016).
Διάλογος – Συζήτηση
* 17.00  Πορίσματα Συνεδρίου, Μάγδα Πειστικού
* 17.30  Κλείσιμο Συνεδρίου


Δεν υπάρχουν σχόλια: