Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016

Χειροποίητη Μαρμελάδα Με Σύκο Εποχής


Υλικά 

  • 500 γραμμάρια Σύκα ώριμα 
  • 150 γραμμάρια Ζάχαρη 
  • 1 στικ Βανίλια Μαγδαγασκάρης 
  • 1/2 τεμάχιο χυμό Λεμονιού 
  • 500 γραμμάρια Κρασί Οινομέλι 
Τρόπος Παρασκευής 

  1. Πλένουμε τα ώριμα σύκα και κόβουμε τα κοτσάνια μας. 
  2. Τα καθαρίζουμε από την φλούδες τους.
  3. Βλέπουμε αν είναι χτυπημένα ή αν έχουν σκουλήκι δεν το χρησιμοποιούμε. 
  4. Τα πολτοποιούμε με ένα πιρούνι, μέσα στο μπολ μας.
  5. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε την Ζάχαρη και τα πολτοποιημένα Σύκα, και αρχίζουμε να ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ομοιογενοποιηθούν και παράλληλα ρίχνουμε το στικ Βανίλιας Μαγδαγασκάρης, και το Οινομέλι κρασί, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να γίνει μαρμελάδα. 
  6. Τέλος ρίχνουμε και τον χυμό Λεμονιού. 
  7. Θέλουμε σε ένα παγωμένο πιάτο να ρίξουμε μια κουταλιά και με το δάκτυλο στο κέντρο το σπρώχνουμε και αν δούμε ότι δεν επανέρχεται είναι έτοιμο.
  8. Το βγάζουμε από την φωτιά και το τοποθετούμε αμέσως σε γυάλινα βάζα, αφήνοντάς τα να κρυώσουν. 
  9. Τα κλείνουμε αεροστεγώς με το καπάκι και το βάζο το αναποδογυρίζουμε για 1-2 ώρες. 
  10. Το έχουμε σε σκιερό και όχι υγρό μέρος για 1 χρόνο και όταν το ανοίξουμε σε 3-4 μέρες πρέπει να το έχουμε καταναλώσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: