Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016

Παραδοσιακά Χειροποίητα Σοκολατένια ΑυγάΥλικά (για 2 σοκολατένια αυγά)

  • Σοκολάτα υγείας 300 γραμμάρια
  • Καλούπια για σοκολατένια αυγά
  • Χρωματιστά σχεδιάκια με ζαχαρόπαστα

Εκτέλεση

Τα στάδια είναι συγκεκριμένα αλλά χρειάζεται πολλή προσοχή για να πετύχει ένα σοκολατένιο αυγό.
1ο στάδιο: Κόβουμε σε κομμάτια την σοκολάτα και την τοποθετούμε μέσα σε μια μπασίνα ή γυάλινο στρογγυλό μπολ για υψηλές θερμοκρασίες.
2ο στάδιο: Λιώσιμο -Τοποθετούμε τη σοκολάτα για λιώσιμο είτε σε ειδικά δοχεία bain marie τα οποία εξασφαλίζουν τη μη άμεση επαφή της σοκολάτας με την πηγή θερμότητας, είτε χρησιμοποιούνται άλλοι τρόποι όπως φούρνος με αέρα ή φούρνος μικροκυμάτων. Σημαντικοί παράγοντες στο στάδιο αυτό είναι:

  • Η θερμοκρασία λιωσίματος της σοκολάτας πρέπει να είναι 40-45°C.
  • Κατά τη διάρκεια του λιωσίματος, η σοκολάτα πρέπει να ανακατεύεται συνεχώς.
  • Δεν προχωράμε στο επόμενο στάδιο εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι η σοκολάτα έχει λιώσει πλήρως.
3ο στάδιο: Στρώσιμο -Η διαδικασία αυτή γίνεται χειρωνακτικά, βάζοντας τη σοκολάτα σε μια κρύα επιφάνεια (συνήθως μάρμαρο). Η διαδικασία μπορεί να χωριστεί σε δύο μέρη: ψύξη και επαναθέρμανση. Τα 2/3 της ποσότητας της λιωμένης σοκολάτας, την οποία θέλουμε να συμμετριάσουμε, την απλώνουμε στο μάρμαρο και την ανακατεύουμε  συνεχώς, απλώνοντάς την σε λεπτό στρώμα με την βοήθεια σπάτουλας, έως ότου η θερμοκρασία εντός ενός σταθερού χρονικού διαστήματος να φθάσει από 40-45°C στους 27-28°C. Αμέσως, η ποσότητα αυτή αναμειγνύεται με το υπόλοιπο 1/3 της ποσότητας της λιωμένης σοκολάτας, υπό συνεχή ανάδευση, έτσι ώστε η τελική θερμοκρασία του μείγματος να είναι στους 30,5 – 31,5°C. Η κουβερτούρα είναι τώρα έτοιμη για χρήση.
4ο στάδιο: Αλείφουμε με ένα πινέλο λίγο ηλιέλαιο όλο το εσωτερικό των καλουπιών και με το πινέλο περνάμε πολύ καλά την πρώτη στρώση σοκολάτας στα καλούπια των σοκολατένιων αυγών. Τα τοποθετούμε μέσα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη μέχρι να κρυώσει η σοκολάτα.
Το ίδιο κάνουμε άλλες 2-3 φορές με το πινέλο και τη σοκολάτα, και το τοποθετούμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Αφήνουμε να στεγνώσει πολύ καλά. Όταν θα είναι έτοιμη η σοκολάτα, θα ξεκολλά από μόνο του το σοκολατένιο αυγό από τα τοιχώματα του καλουπιού.
5 στάδιο: Έχουμε διάφορα χρωματιστά σχεδιάκια με ζαχαρόπαστα και τα κολλάμε με λίγη λιωμένη σοκολάτα πάνω στο σοκολατένιο αυγό, και το αφήνουμε να στεγνώσει.
Έτοιμα και Καλό Πάσχα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: