Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016

Παραδοσιακό Παστέλι Ζακύνθου

Υλικά 
  • 1 κιλό Μέλι 
  • 1 ποτήρι του νερού Ζάχαρη 
  • 3 1/2 ποτήρια του νερού σουσάμι 
  • λίγα κουφετάκια μίνι στρογγυλά ή αμύγδαλα ολόκληρα καβουρδισμένα ή φιστίκι αιγίνις 

Εκτέλεση

  1. Μέσα σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε το μέλι και την ζάχαρη και το βάζουμε πάνω στο μάτι της κουζίνας.
  2. Μόλις αρχίζει και βράζει ρίχνουμε την 3/4 τις ποσότητας του σουσαμιού και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να ψηθεί και το σουσάμι. 
  3. Μόλις δούμε ότι ξεκολλάει από τα τοιχώματα ή όταν πάρουμε ένα κουταλάκι και παίρνουμε δείγμα από το μείγμα μας και το ρίξουμε μέσα σε ένα ποτήρι με νερό και αν είναι έτοιμο τότε θα μείνει στην επιφάνεια. 
  4. Το κατεβάζουμε από το μάτι και ρίχνουμε το υπόλοιπο σουσάμι, ανακατεύοντας συνέχεια, ρίχνοντας τα κουφετάκια ή τα αμύγδαλα ή τα φιστίκια. 
  5. Στο μαρμάρινο πάγκο μας τον βρέχουμε και απλώνουμε ομοιόμορφα το παστέλι. Με ένα βρεγμένο πλάστη το απλώνουμε ομοιόμορφα στο σχέδιο που θέλουμε (ΠΡΟΣΟΧΗ: μην αγγίζουμε με γυμνό χέρι το παστέλι γιατί μπορεί να πάθουμε έγκαυμ
  6. Το αφήνουμε για 1/2  ώρα να παγώσει  και το κόβουμε με ένα μαχαίρι σε κομμάτια τις αρεσκείας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: