Τρίτη, 5 Απριλίου 2016

2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Ρόδου «Γεύσεις από τον τόπο μας» & Ημερίδα Γαστρονομικό Τουρισμό ο Γίγαντας που Κοιμάται

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Ρόδου «Γεύσεις από τον τόπο μας» που διοργάνωσαν το περιοδικό «ΛΩΤΟΣ» και ο Οδηγός Φαγητού «FOODME» με συνδιοργανωτές το Ι.Ε.Κ. Ρόδου του Υπουργείου Τουρισμού, τον ΔΟΠΑΡ και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στην Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Θέρμαι στις 2 και 3 Απριλίου 2016.

Ένα διήμερο αφιερωμένο στα τοπικά προϊόντα της Δωδεκανήσου, γεμάτο ενημέρωση και ψυχαγωγία. Παραγωγοί της Δωδεκανήσου πρόσφεραν εκλεκτά τοπικά προϊόντα στο κοινό που κατέκλυσε τον χώρο. 

 Στις παράλληλες εκδηλώσεις, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ήσαν οι εισηγήσεις των ομιλητών 
Γεύσεις από τον τόπο μας, με κύριο θέμα τον Γαστρονομικό Τουρισμό ο Γίγαντας που Κοιμάται.
Εισηγητές :
1. «Η τοπική γαστρονομία ως βασικό όχημα στην ανάπτυξη του τουρισμού».
Νίκος Φωτιάδης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας, Executive Chef της Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος.2. «Η εξέλιξη του γαστρονομικού τουρισμού μέσα από την διαμόρφωση γαστρονομικού χαρτοφυλακίου, την ανάπτυξη γαστρονομικού brand και την κατάρτιση επικοινωνιακού προγράμματος. Τα συν και πλην της τοπικής κουζίνας».
Κων/νος Μουζάκης, Chef Europe 2015, Διευθυντής Γαστρονομίας και Υπεύθυνος Δράσεων Επισιτισμού στις Μόνιμες Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων.
3. «Η συμβολή του πρωτογενή τομέα στην ανάπτυξη της Ρόδου. Υπάρχουσες καλλιέργειες και εναλλακτικές λύσεις».
Απόστολος Κωνσταντάκης, γεωπόνος, ζωοτέχνης, επίτιμος 
Δ/ντής Σταθμού Αγροτικής Έρευνας Ρόδου.
4. «Ο πλούτος της Δωδεκανήσου σε αυτοφυή και καλλιεργούμενα φυτά και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στους χώρους μαζικής εστίασης»Γιάννης Ελενίτσας, Τεχνολόγος Γεωπόνος.  Παραβρέθηκαν πολλές προσωπικότητες όπως η κυρία Μ. Αγγέλου που είναι Υπεύθυνη του Εναλλακτικού Τουρισμού και συνεργάτης της Υπουργού Τουρισμού, Από την Περιφέρεια, τον Δήμο, τα Επιμελητήρια και πολύ ακόμη. Ενώ ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Σέργιος Αϊβάζης τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ότι το φεστιβάλ αποτελεί και πολιτιστικό γεγονός, αφού πολιτισμός και γαστρονομία είναι δύο αλληλένδετες έννοιες. Στις τοποθετήσεις τους ο Πρόεδρος της Ένωσης Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γιώργος Ματσίγκος και η Γραμματέας Αναπτυξιακής του Εμπορικού και Βιομηχαντικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κα Μαριτάνα Αλακιώτου μίλησαν για τη μεγάλη σημασία της γαστρονομικής ταυτότητας των νησιών μας. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για το έργο της δραστήριας Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, βασικό αρωγό του φεστιβάλ, ενώ αναγγέλθηκε και η έναρξη της συνεργασίας της με το Ινστιτούτο Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας. 
Το παρόν έδωσε και η νέα γενιά μαγείρων, αφού μαθητές της σχολής με την επίβλεψη του δασκάλου τους Μιχάλη Γεωργουδιού-Τσίμα ετοίμασαν έναν πλούσιο μπουφέ με πεντανόστιμους θαλασσινούς μεζέδες. Φυσικά δεν έλειψαν και οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις: ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανάληψης και ο Σύλλογος Φίλων Χορού διάνθισαν με παραδοσιακούς χορούς τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την συνεργασία με την Στέλλα και την Ευρυδίκη, τον Διευθυντή του ΙΕΚ Ρόδου κ. Π. Κουντούρη (άψογη συνεργασία), τα εστιατόρια Ροδίων Γεύσεις, και Θυμάρι, τον Τσίμα.και τέλος ευχαριστώ πολύ τον πολύ καλό φίλο και σεφ Νίκο Φωτιάδη.Συμμετείχαν οι εταιρίες: ΒΑΠ, CAIR A.E., Θεϊκόν, Σιφωνιός, Tα Χειρομύλια, DM Natural Farming Rhodes, Gia… giamas, Melissae, Φυσικό Αλάτι Φλώρος, Ειρήνη χειροποίητα γλυκά, Κρασοτύρι Γιάννου, Η Παράδοση, Ροδίτικη Λαδόπιτα, Λεπτή Πίτα Ρόδου Pie Pantou, Τυροκροκέτες χειροποίητες.
Χορηγοί: Chef’s shop, Rodostrade.gr, Royalty Free, Kouros, Green Show, Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, Tsimas, Κέντρο Εξοπλισμού, Γλυκοεπιλογές, Άρτος και Παράδοση.
Xoρηγοί φιλοξενίας: Ξενοδοχεία Plaza και City Center, εστιατόρια «Θυμάρι» και «Ροδίων γεύσεις».
Χορηγοί επικοινωνίας: Εφημερίδες Ροδιακή και Γνώμη, ραδιόφωνο Λυχνάρι, τηλεόραση Ίριδα, rodosevents.gr, ηλεκτρονικές εφημερίδες verena, grafida, aegean today.

Δεν υπάρχουν σχόλια: