Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ: ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΖΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ FUTURE BUSINNES SCHOOL

Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα, να βρίσκομαι σήμερα εδώ ανάμεσα σε σπουδαστές
του Future Business School,
που επενδύουν για το αύριο, ετοιμάζοντας ένα πρότυπο project με Θέμα VISIT_GREECE 2016 για την ανάπτυξη και την πρόοδο του Τουρισμού.

Ανάμεσα σε ανθρώπους από τους οποίους σκέφτονται την ανάπτυξη Τουρισμού με το νέο project του Εναλλακτικού Τουρισμού, εκ τον οποίον συνεργάστηκαν, και παρουσιάζουν σήμερα την καμπάνια αυτή.
Σπουδαστές οι οποίοι μελετούν και επενδύουν  σ’ ένα
Ø       κοινό όραμα,
Ø       μοιράζονται  κοινές αξίες, ιδέες, προβληματισμούς
Ø       και στοχεύουν σε κοινές δράσεις για το αποτέλεσμα.

Θα ήθελα να συγχαρώ το Future Business School, , ιδιαίτερα την Πρόεδρο και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο για τις συνεχείς και πολύπλευρες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν και τον δυναμισμό  στην προώθηση των τουριστικών θεμάτων και ιδιαίτερα την κυρία Ναταλία Στεφανίδη για όλοι ατή την προσπάθεια.

Με βήματα σταθερά, με συνεργασία και κοινές δράσεις εργάζονται συντονισμένα ώστε να συνεχίσουν να επιτυγχάνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και παρά την ύφεση η οποία δυστυχώς έχει επηρεάσει και τον τουριστικό κλάδο.


Η εξωστρέφεια παραμένει το μεγάλο στοίχημα της χώρας. Μέσα σε ένα αβέβαιο ακόμη διεθνές περιβάλλον, καλούμαστε ν’ αναζητήσουμε νέους δρόμους.
Καλούμαστε ν’ αποφασίσουμε τους στόχους και τις προοπτικές για τον Τουρισμό της Ελλάδας του ΑΥΡΙΟ στην Ευρώπη του ΑΥΡΙΟ.
Να δουλέψουμε συλλογικά.
Να εμπιστευθούμε τις τεράστιες δυνατότητες του τόπου μας και του λαού μας και μέσα από ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης να εξειδικεύσουμε τις νέες πολιτικές που θα εκπέμψουν ένα ισχυρό θετικό σήμα στις αγορές  ότι η Ελλάδα αλλάζει και διαμορφώνει ένα νέο πρότυποØ ανάπτυξης το οποίο στηρίζεται στις Επενδύσεις και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Κυρίες και Κύριοι

Αυτό το νέο όραμα στο οποίο όλοι οι φορείς της χώρας μπορούν να συνεργαστούν με μια γροθιά είναι ο ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ και στον δικό μου τομέα είναι ο Γαστρονομικός Τουρισμός το οποίο είναι  Πολιτιστικό Αγαθό η κληρονομιά της χώρας μας και αυτό συνδέεται με την « Μεσογειακή Διατροφή».

Οι Ορισμοί της Μεσογειακής Διατροφής είναι η Ελληνική Γαστρονομία κατά κύριο Λόγο (υπάρχουν και άλλες χώρες στην λεκάνη της Μεσογείου).
αλλά  κυρίως είναι η Ελληνική Κουζίνα, η Τοπική Κουζίνα, & Ανα Περιφέρεια.

Που να πρωτό ξεκινήσουμε να αναφέρουμε της τοπικές κουζίνες της χώρας μας.

       Κουζίνα Ανατολικής Μακεδονίας
       Κουζίνα Κεντρικής Μακεδονίας
       Κουζίνα Δυτικής Μακεδονίας
       Κουζίνα Θράκης
       Κουζίνα Ηπείρου
       Κουζίνα Θεσσαλίας
       Κουζίνα Κυκλάδων
       Κουζίνα Βόρειου Αιγαίου
       Κουζίνα Νοτίου Αιγαίου
       Κουζίνα Ιόνιων Νήσων
       Κουζίνα Πελοποννήσου που είναι  7 διαφορετικές κουζίνες
       Κουζίνα Στερεάς Ελλάδας
       Κουζίνα Δωδεκανήσων
       Αγιορείτικη Κουζίνα
       Κρητική Κουζίνα
       Ποντιακή Κουζίνα

Καταλαβαίνουμε πόσες διαφορετικές κουζίνες έχουμε σαν χώρα και πρέπει να το προωθήσουμε μέσα από τον γαστρονομικό τουρισμό.

Κυρίες και Κύριοι

Οι Άξονες Τουριστικής Προώθησης της Ελλάδας είναι οι εξείς:

      Ήλιος & Θάλασσα
      Πολιτιστικός Τουρισμός
      Θαλάσσιος Τουρισμός
      Περιηγητικός Τουρισμός
      Τουρισμός Υγείας & Ευεξίας
      Θρησκευτικός Τουρισμός
      Συνεδριακός Τουρισμός
      Γαστρονομικός Τουρισμός

Κυρίες και Κύριοι

Τα Επίπεδα Εκπαίδευσης για τον Γαστρονομικό Πολιτισμό:

       Προσχολική Εκπαίδευση
       Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
       Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
       Μετά δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΙΕΚ)
       Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΑΕΙ-ΤΕΙ)
       Μεταπτυχιακές Σπουδές
       Αθλητική Ζωή
  

Κυρίες και Κύριοι

Τον Οκτώβριο του 2015 δημιουργήθηκε ένα Συλλεκτικό Βιβλίο  των Ομίλων UNESCO στα πλαίσια την διάδοση της Ευρωπαϊκής και όχι μόνο Κουζίνας, η οποία έπρεπε να  ήταν τουλάχιστον 100 ετών συνταγή η κάθε μια. Και φυσικά σαν Ελλάδα είχαμε πολλά πλεονεκτήματα στα οποία Παρουσίασα τα Μύδια από την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, το Παστέλι Ζακύνθου και τον Κρητικό Ντάκο.


Ο Εναλλακτικός Τουρισμός και συγκεκριμένα Γαστρονομικός Τουρισμός

1. Είναι η Διάδοση Ελληνικών Παραδοσιακών Προϊόντων & Γεύσεων, σε Ελλάδα και Εξωτερικό γίνεται με το σωστό μάρκετινγκ, εκ τον οποίο θα μπορούν οι τουρίστες να μαθαίνουν εύκολα και ποιο αποτελεσματικά τι σημαίνει Ελληνική Γαστρονομία.
2. Η Γαστρονομία αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία του τουρίστα.
3.     Ο «γαστρονομικός πατριωτισμός» επιβραβεύεται οικονομικά και έχει θετικά στοιχεία με συνδυασμό του Πρωτογενή τομέα & τον Δευτερογενή τομέα και με το πάντρεμα στο τελικό στάδιο τον Τριτογενή Τομέα.
4. Η προβολή της γαστρονοµίας χρειάζεται το σωστό Marketing
5. Η γαστρονομία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τουριστικό προϊόν και συνεπώς να ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων του ελληνικού τουρισμού. Η ανάπτυξή της ως τουριστικού προϊόντος δεν απαιτεί επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και πάγια. Χρειάζεται επενδύσεις σε ενέργειες μάρκετινγκ.6. Η γαστρονομία ως τουριστικό προϊόν διευρύνεται και        πέρα από το συνδυασμό καλού φαγητού με καλό κρασί,  περιλαμβάνοντας  τη συμμετοχή σε μαθήματα μαγειρικής, την αγορά χαρακτηριστικών τοπικών προϊόντων γαστρονομίας, την επίσκεψη σε τοπικές αγορές τροφίμων, την επίσκεψη σε χώρους παραγωγής τροφίμων ή ποτών (π.χ. σε οινοποιεία ή τυροκομεία), τη συμμετοχή σε γαστρονομικές γιορτές και φεστιβάλ, την πραγματοποίηση περιηγήσεων κλπ.
. Η διοίκηση και η προβολή της γαστρονομίας πρέπει να βασιστούν σε ένα επαγγελματικό σχέδιο μάρκετινγκ που περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες δράσεων:
α) Διαμόρφωση γαστρονομικού χαρτοφυλακίου,
β) Ανάπτυξη γαστρονομικού brand,
γ) Κατάρτιση επικοινωνιακού   προγράμματος (ΜΜΜ, Αερομεταφορές, τραίνα, Ακτοπλοΐα)
Η Προβολή και η Προώθηση του  Εναλλακτικού Τουρισμού γίνεται κατά την Τουριστική Περίοδος της Χώρας μας & σε κατά τόπους Περιοχές της Ελλάδας, και ταυτόχρονα σε όλες τις τουριστικές εκθέσεις κοκ


Ο στόχος μας παραμένει μια Ελλάδα πρότυπο στην Ευρώπη, υπόδειγμα ανταγωνιστικότητας μέσα από τον Εναλλακτικό Τουρισμό
Θέλω να σας ευχαριστήσω, για την ιδιαίτερη συμβολή σας στην προσπάθεια μεγιστοποίησης της δυναμικής του ελληνικού τουρισμού.
Εσείς είστε ο αυριανός κορμός της εθνικής αυτής προσπάθειας ώστε να καταστεί και πάλι η Ελλάδα διεθνής πόλος έλξης και ισχυρός τουριστικός προορισμός

Εύχομαι καλή επιτυχία

Σας ευχαριστώ. 

1 σχόλιο:

Μπαμπης Τσετσωνης είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΤΑ ΥΠΟΛΗΠΑ ΛΟΓΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΑ ,,,,