Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΥΚΑΡΠΟΝ


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα εγκαίνια και η ημερίδα για το πρώτο εργοστάσιο μεταποίησης Ελληνικών υπερτροφών στην περιοχή Ματαράγκας Καρδίτσας, Το εργοστάσιο έχει προδιαγραφές Ευρωπαικού πρώτυπου με τα εξείς superfoods προιόντα Gojiberry,Μύρτιλλο, Ιπποφαές, Αρωνια, στα οποία έγιναν δοκιμές γεύσεων απο τους executive chefs Μουζακης κωσταντινος που είχε την επιμέλεια και υπεύθυνος για την προώθηση των υλικών αυτών στην διατροφή μας και σεφ στο αγροτικό συναιτερισμο Ευκαρπον, οι execθtive chefs Σταύρος Σκάρος, Μάρκος Ρενιέρης και ΌΛγα Μισαιλίδη, οι οποίοι όλοι μαζί δημιούργησαν απίστευτες γεύσεις με τα προιόντα αυτά.

Ομιλία του executive pastry chef και Διευθυντής Γαστρονομίας του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων,
Τομεάρχης & Pastry Chef,στον Όμιλο ΙIEK ΞΥΝΗ Αθήνας, Μέλος WACS, ΟΑΕ, Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας, ΕΟΤ, 
και  υπεύθυνος για την προώθηση των υλικών αυτών στην διατροφή μας και σεφ στο αγροτικό συναιτερισμο Ευκαρπον


Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και Φίλοι,

Σας ευχαριστώ όλους για τη σημερινή σας παρουσία.

Είναι τιμή για όλους μας να βρισκόμαστε σήμερα εδώ.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους δούλεψαν για να γίνει πραγματικότητα τα σημερινά εγκαίνια και ημερίδα, για το πρώτο εργοστάσιο μεταποίησης Ελληνικών υπερτροφών.

«ΕΥΚΑΡΠΟΝ»

Ξεκινώ τις σκέψεις μου με ένα ερώτημα:
Γιατί αυτό το εργοστάσιο;

Έχουμε την φιλοδοξία να αποτελέσει ως ελάχιστο κίνητρο και έλξη ότι ο αγρότης μπορεί, ο αγρότης επιχειρεί αλλά πάνω από όλα ο αγρότης δείχνει την δύναμή του μέσα από μια ομάδα, μέσα από ένα σύνολο, μέσα από το πρωτότυπο εργοστάσιο μεταποίησης Ελληνικών υπερτροφών, και αυτό συμβάλει στο ότι οι εγκαταστάσεις δείχνουν ένα έργο και αυτό το έργο είστε εσείς που συμβάλατε με το καλύτερο τρόπο για το καλύτερο αποτέλεσμα το οποίο όπως είπαν και οι προηγούμενη συνομιλητές μας  η επιτυχία είναι σίγουρη!!!

Έχουμε την φιλοδοξία, να αποτελέσει αυτό το εργοστάσιο τον ελάχιστο φόρο τιμής στην Ελλάδα που αντιστέκεται, στην Ελλάδα που θέλει να αλλάξει σελίδα, με τις νέες καλλιέργειες να δείξει ότι η Ελληνικός πρωτογενείς τομέας και δευτερογενείς τομέας δεν πέθανε, αλλά ζει με έργο και το έργο είναι εδώ στο δημοτικό διαμέρισμα Ματαράγκας Καρδίτσας.

Έχουμε τη φιλοδοξία, αυτό το εργοστάσιο να αποτελέσει ένα προσκλητήριο μνήμης, για παλιούς και νέους, αλλά και μια απάντηση σε όσους συνειδητά θέλουν να ξεχάσουν, να υποτιμήσουν, να αλλοιώσουν τη σημασία αυτών των αγώνων του προέδρου, του ΔΣ, αλλά όλων των αγροτών που είναι παρόν για την δημιουργία της καλύτερης μονάδας μεταποίησης Ελληνικών υπερτροφών.


Φίλες και φίλοι,

Τα 300 στρέμματα υπερτροφών, που καλλιεργούνται από τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εύκαρπον, αναμένεται να παράξουν για πρώτη φορά ελληνικές υπερτροφές με την εφαρμογή προτύπων ποιότητας και ασφάλειας

Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για αυτό το εργοστάσιο.
Να πούμε ότι, οι καλλιέργειες:

Μύρτιλλο

Ιπποφαές

Αρώνια (Black chockberry)Είναι το όραμα που από 2 φίλοι να φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο, σε ένα συνεταιρισμό μεγάλης εμβέλειας, σε ένα αγροτικό συνεταιρισμό επιπέδου Ευρωπαϊκών προδιαγραφών και ανταγωνισμού σε επίπεδο  που μπορεί να βρεθεί σε χώρες αναπτυγμένες διότι η στροφή του κόσμου είναι η ποιότητα και τα προιόντα αυτά έχουν τα κίνητρα αυτά.Τόσο απλά.
Τόσο αληθινά.


Όχι μόνο η παρουσία σας, αλλά το ενδιαφέρον και το έργο  που προκάλεσε, οι προσδοκίες που δημιούργησε, το εργοστάσιο αυτό, ξεπέρασαν κατά πολύ την Ελληνική πραγματικότητα και είναι ένα εργοστάσιο Ευρωπαϊκού επιπέδου.

Το γεγονός αυτό, το ερμηνεύω απλά.
Αναζητά ο κόσμος μας μια νέα αρχή.
Εκφράζει το αίτημα και την ελπίδα για ένα καινούργιο ξεκίνημα, και αυτό το ξεκίνημα είναι αυτός ο νέος Αγροτικός συνεταιρισμός ΕΥΚΑΡΠΟΝ

Τι σημαίνει όμως, νέα αρχή, νέο ξεκίνημα;

Σημαίνει ότι η πορεία μας, δεν μπορεί παρά να εδράζεται σε στέρεες βάσεις.

Πρώτα απ’όλα - και σε αυτό συμβάλλει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΕΥΚΑΡΠΟΝ στις αλήθειες και τα διδάγματα από το παρελθόν μας.


Φίλες και φίλοι,

Τι είναι το Goji Berry;
Goji Berry ή αλλιώς το μούρο της ευτυχίας, είναι ένα φυτό πασίγνωστο, για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Πρόκειται για ένα σκουρόχρωμο κόκκινο αντιοξειδωτικό φρούτο, το οποίο έχει πάνω από 25.100 ευεργετικές για τον οργανισμό αντιοξειδωτικές ουσίες.

Ποια τα οφέλη του;
- Τονώνει τη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος
- Αναζωογονεί και ανανεώνει όλο τον οργανισμό μας
- Εμπλουτίζει το αίμα με θρεπτικά συστατικά
- Μας χαρίζει την απαραίτητη ενέργεια για καλή λειτουργία του οργανισμού μας
- Είναι η απόλυτη τροφή ενάντια στη γήρανση και στο στρες
- Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Β1- Β2, μεταλλικά στοιχεία, βήτα-καροτίνη, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα
- Περιέχει 18 αμινοξέα, 21 ιχνοστοιχεία και σίδηρο
- Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες
- Ενισχύει το μεταβολισμό και τη διαδικασία καύσης λίπους
- Χαρίζει αίσθημα ευεξίας
- Ενισχύει τη μνήμη και δυναμώνει την καρδιά
- Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες
Όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για την απόλυτη τροφή. Επιπλέον, μπορείτε να το δοκιμάσουμε ως snack, σε μορφή αποξηραμένου φρούτου, να πιούμε με το χυμό του, να το προσθέσετε σε σαλάτες, καθώς και  συμπλήρωμα διατροφής.
Μύρτιλλα: Ελιξίριο υγείας και νεότητας
Τα μπλε μούρα φροντίζουν το δέρμα και την υγεία του οργανισμού μας κι έχουν πλούσια αντικαρκινική δράση. Μπλε, το χρώμα του καλοκαιριού! Θάλασσα, γαλανός ουρανός και μύρτιλλα. Ή κατά κόσμο, blueberries.
Πηγή νεότητας και ομορφιάς
Τα μύρτιλλα αποτελούν μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, γεγονός που βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό μας. Το δέρμα μας παραμένει σφριγηλό και νεανικό, τα κύτταρά μας αναδομούνται και η διαδικασία γήρανσης επιβραδύνεται.
Το μύρτιλλο, είναι ένας νοστιμότατος καρπός, που κρύβει μέσα του τον μυστικό κώδικα της νεότητας και της υγείας. Καλό είναι οι ασθενείς απο αρτηριοσκλήρυνση και διαβήτη, να τους καταναλώνουν σε όποια μορφή θέλουν (τσάι, μαρμελάδα χωρίς-με ζάχαρη, αποξηραμένους καρπούς) καθώς προστατεύει θεραπευτικά και προληπτικά τις κουρασμένες φλέβες τους. Σαν οποιαδήποτε κόκκινο φρούτο βέβαια, φροντίζει και την ομορφιά απο μέσα, αφού δίνει λάμψη και καθαρότητα στο δέρμα. Θεωρείται επίσης η λύση για την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Φυσικά οι δυνατότητες τους δεν σταματούν εδώ.
Καθώς τα μύρτιλλα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, εμφανίζουν έντονη αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση. Χάρη σε αυτές και σε πολλά ακόμη συστατικά τους, εμποδίζουν την προσκόλληση βακτηρίων στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης, προλαβαίνοντας λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Για όσους αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, μια χούφτα μύρτιλλα κάθε πρωί μαζί με γιαούρτι μπορεί να είναι η καλύτερη λύση.
ιπποφαές Το αρχαίο ελληνικό όνομά του προκαλεί απορία. Κι όμως, οι πορτοκαλί υπόστυφοι καρποί και τα φύλλα αυτού του αγκαθωτού θάμνου έχουν αποδειχτεί «διατροφικός δυναμίτης».
Ρώσοι και κινέζοι επιστήμονες το τοποθετούν στην πρώτη δεκάδα των πιο ισχυρών θεραπευτικών φυτών στον κόσμο. Υποστηρίζουν ότι περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τη φράουλα, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, την ντομάτα, το καρότο και τον κράταιγο. Επίσης, ότι η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε είναι υψηλότερη από εκείνη του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας και ότι οι φυτοστερόλες που περιέχει ξεπερνούν κατά πολύ εκείνες του ελαίου της σόγιας. Επιπλέον, έχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Και όχι μόνο αυτό. Προσφέρει στον οργανισμό ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως: ω-3, ω-6, ω-7 και ω-9. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αναλγητική και επουλωτική δράση. Για όλους αυτούς τους λόγους, χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, ως συστατικό φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων, αλλά και ως αυτούσιο φαρμακευτικό σκεύασμα για πλήθος παθήσεων, ενώ από τους καρπούς του παρασκευάζονται χυμοί και μαρμελάδες.

Πώς ονομάστηκε
Αν και στη σύγχρονη Ελλάδα το ιπποφαές χρησιμοποιείται την τελευταία διετία, στην αρχαιότητα η χρήση του ήταν πολύ διαδεδομένη. Σχετικές αναφορές υπάρχουν σε κείμενα του Θεόφραστου, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως του Διοσκουρίδη, του πατέρα της Φαρμακολογίας. Το όνομά του το οφείλει στα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που παρατήρησαν ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού ανάρρωναν γρηγορότερα, αποκτούσαν περισσότερη δύναμη, ενώ το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λαμπερό. Το ονόμασαν ιπποφαές, που στα νέα ελληνικά σημαίνει φωτεινό, λαμπερό άλογο (ίππος: άλογο, φάος: φως, λάμψη).

Πριν από τους παγετώνες...
Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα φυτά στη Γη. Η παρουσία του χρονολογείται πολύ πριν την εποχή των παγετώνων. Η επιστημονική του ονομασία είναι: Ιπποφαές το ραμνοειδές (Hippophae rhamnoides). Oι καρποί του μοιάζουν με ρώγες σταφυλιού, είναι πορτοκαλί και χυμώδεις και έχουν υπόξινη γεύση.
190 ωφέλιμα συστατικά!
Συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των «υπερτροφών» (super foods), μερικές από τις οποίες είναι: η σπιρουλίνα, η αλόη, η γύρη, το τζίνσενγκ, το κερί του ζαχαροκάλαμου, η χλωρέλα, το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου. Σύμφωνα με ρώσους και κινέζους επιστήμονες, το ιπποφαές περιέχει 190 πολύτιμες ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Oι περισσότερες και δραστικότερες (106) έχουν εντοπιστεί στο έλαιο που περιέχουν οι καρποί του. Σύμφωνα με τους μελετητές, το σημαντικότερο επιστημονικό εύρημα για το ιπποφαές δεν είναι μόνο ότι περιέχει πολύτιμες ουσίες για την υγεία του ανθρώπου, αλλά και το ότι τόσο οι συγκεντρώσεις τους όσο και ο συνδυασμός τους έχουν συνταιριαστεί από τη φύση με τέτοιον τρόπο, ώστε να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή κάλυψη στον ανθρώπινο οργανισμό.

Γεμάτο αντιοξειδωτικά
Το ιπποφαές περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών συστατικών που δρουν προληπτικά κατά της γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων περιέχει:
Βιταμίνη C: Συνεισφέρει στην απορρόφηση του σιδήρου, βοηθά στο σχηματισμό κολλαγόνου στο δέρμα, στην επούλωση των πληγών, στην επανόρθωση των ιστών και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.
Βιταμίνη Ε: Επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων, βοηθά στην οξυγόνωση των ιστών και ενισχύει το γεννητικό σύστημα. Επιταχύνει την επούλωση των πληγών και προστατεύει από την αρτηριοσκλήρυνση.
Βιταμίνη Α: Διατηρεί την υγεία των ματιών και του δέρματος.
Όλα τα μεταλλικά στοιχεία: Ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Είναι απαραίτητα για την πνευματική και σωματική υγεία. Όπως και οι βιταμίνες, δρουν ως καταλύτες σε πολλές βιολογικές αντιδράσεις και οι λειτουργίες τους είναι αλληλένδετες. Το σελήνιο και ο χαλκός έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Καροτενοειδή: Αποτρέπουν σε μεγάλο βαθμό την οξείδωση των κυττάρων και την καταστροφή τους. Το ιπποφαές περιέχει β-καροτένιο, που είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α, καθώς και λυκοπένιο (αντικαρκινική δράση), α-καροτίνη, ζεαξανθίνη (πρόληψη κατά της γεροντικής ωχράς κηλίδας) και λουτεΐνη. Πολλές φορές το ιπποφαές, ανάλογα με την περιοχή στην οποία καλλιεργείται, περιέχει καροτενοειδή σε μεγαλύτερες ποσότητες από κάθε άλλο φυτό.
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Συγκεκριμένα: ω-3, ω-6, ω-7, ω-9. Το ιπποφαές θεωρείται από ρώσους και κινέζους επιστήμονες η πλουσιότερη πηγή φυτικών λιπαρών οξέων, που είναι απαραίτητα στον οργανισμό για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, περιορίζουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα και έχουν και ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση....βιταμινών του συμπλέγματος Β: Βοηθούν στην καλή λειτουργία
του νευρικού και μυϊκού συστήματος, αλλά και της καρδιάς. Συμμετέχουν στη σύνθεση των ενζύμων και στο μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων. Βοηθούν στην ανάπτυξη και στην αναπαραγωγή, φροντίζουν για την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.
...βιταμίνης D.
...βιταμίνης Κ.
...β-σιτοστερόλης.
...φλαβονοειδών: Πρόκειται για ουσίες που συναντάμε μόνο στα φυτά και έχουν παρόμοιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες με αυτές των βιταμινών C, Ε και Α.

Τι προσφέρει στον οργανισμό
1. Τόνωση, ευεξία και ενέργεια, γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών.
2. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προστασία από τον καρκίνο.
3. Προστασία και ενίσχυση του νευρικού συστήματος, μείωση του άγχους.
4. Ρύθμιση του μεταβολισμού.
5. Αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, παθήσεων στο συκώτι, καθώς και γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η οισοφαγίτιδα, η νόσος του Crohn.
6. Προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα, μείωση της κακής χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, προστασία των αγγείων, ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος.
7. Ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τους πόνους της περιόδου και προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος. 8. Επανόρθωση ιστών και κυττάρων μετά από μεγάλη έκθεση σε ακτινοβολία.
9. Προληπτική δράση εναντίον οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
1O. Αποτοξίνωση του οργανισμού, οξυγόνωση και ανανέωση των κυττάρων, αντιμετώπιση πρόωρης γήρανσης.
11. Αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή, δυσχρωμίες, έκζεμα, έγκαυμα, ψωρίαση, έκζεμα.

Φτιάξτε 
Αφέψημα: Βάζετε σε 1 μπρίκι 1 κούπα νερό και προσθέτετε 4-5 καρπούς ιπποφαoύς. Βράζετε το αφέψημα για 3-5 λεπτά, το αφήνετε να κρυώσει και το πίνετε.
Έγχυμα: Βράζετε σε ένα μπρίκι 1 κούπα νερό, κατεβάζετε το μπρίκι από τη φωτιά και προσθέτετε 4-5 φυλλαράκια αποξηραμένα φύλλα. Τα αφήνετε 5-7 λεπτά, σουρώνετε και πίνετε.

Η Αρώνια ως κατ 'εξοχήν αναζωογονητικό φρούτο, αυξάνει τη ζωτικότητα του σώματος, υπερνικά νευρικές διαταραχές, και την κόπωση, διεγείρει την αναγέννηση των ιστών και των μυών (αντι-γήρανσης), το σχηματισμό του αίματος, το μεταβολισμό και μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες
Σημαντική είναι και η υψηλού επιπέδου περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (15-30 mg στα 100 γραμμάρια), καθώς και σε πολλές άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, Ε, Κ, P)
Ο καρπός του φυτού αρωνία μπορεί να καταναλωθεί σε μορφές μαρμελάδας,  κρασιού, λικέρ, χυμού, καρπός νωπός και κατεψυγμένος.

Προετοιμασία

10γρ. καλύπτει πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες.

Ελληνική Αρωνία (Βιολογική) (Aronia berries) | Ιδιότητες

Ο καρπός θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμος για τον ανθρώπινο οργανισμό αφού:
- Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση
- Βοηθά στην καταπολέμηση της υπέρτασης 50ml χυμό 3 φορές την ημέρα. (Κλινικές δοκιμές)
- Προλαμβάνει και αντιμετωπίζει μια σειρά από καρδιαγγειακά νοσήματα
- Ενισχύει τους συνδετικούς ιστούς
- Μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες
- Βοηθά την θεραπεία του καρκίνου
- Έχει Ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις
- Αυξάνει την ζωτικότητα του σώματος, υπερνικά νευρικές διαταραχές, και την κόπωση ,διεγείρει την ανάπλαση των μυών και των ιστών, το σχηματισμό του αίματος και το μεταβολισμό
- Έχει Αντισηπτικές ιδιότητες: Ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση του ιού της γρίπης. Υψηλή περιεκτικότητα του ιωδίου οφέλη την ανάπτυξη στα παιδιά. Ανακουφίζει από βρογχίτιδα
- Είναι Επωφελής για τις εγκύους, παιδιά, διαβητικούς, αθλητές και για ασθενείς που υποβάλλονται σε πολύπλοκες αγωγές
- Αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
- Έχει υποαλλεργικά αποτελέσματα: Χρησιμοποιείται σε γαστρίτιδα, αιμορραγία, αναιμία, ρευματισμούς

Φίλες και φίλοι,

Η ΝΕΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
‘GReat Kouzina’
Εμπνευστής προγράμματος : Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας
ΣΚΟΠΟΣ
Μέσα από αυτό το φυλλάδιο σκοπεύουμε να ενημερώσουμε για το νέο
γαστρονομικό τοπίο που διαμορφώνεται στην χώρα μας μετά την ανακήρυξη του
προγράμματος για την Νέα Διεθνή ταυτότητα της Ελληνικής γαστρονομίας με τον
τίτλο “ GReat Kouzina” .
To νέο Εθνικό εγχείρημα μας έχει σκοπό να δοθεί επιτέλους η Διεθνής ταυτότητα της
Ελληνικής γαστρονομίας. Να καταξιωθεί αυτή παγκοσμίως και να διαδοθεί στα
πέρατα του κόσμου, μέσα από τους κρατικούς, ιδιωτικούς, πολιτικούς και θεσμικούς
φορείς.
Η Λέσχη μας πλέον δραστηριοποιείται παγκοσμίως σε 17 χώρες και μέσα από την
δράση των γραφείων μας θα εκπαιδεύσουμε τους εστιάτορες, τους αρχιμάγειρες και
αρχιζαχαροπλάστες.
Τα Ελληνικά προϊόντα, τα Ελληνικά εστιατόρια και οι Έλληνες Αρχιμάγειρες θα
αποκτήσουν την καταξίωση και την φήμη που τους αναλογεί.
Είναι στο χέρι μας να κατακτήσουμε την παγκόσμια γαστρονομική αγορά, ιδιαιτέρως
σε μία κρίσιμη για την χώρα μας περίοδο που μπορούμε να βοηθήσουμε την
Ελληνική οικονομία μέσα από τον χώρο μας
Είναι σημαντικό ότι το πρόγραμμα έχει βάθος χρόνου με αποκορύφωμα τον Μάιο
του 2016 , όπου 2500 Αρχιμάγειρες από όλο τον κόσμο θα βρεθούν στην Αθήνα για
να παρακολουθήσουν το παγκόσμιο συνέδριο ATHENS WACS CONGRESS 2016 ,
θα γνωρίσουν τα Ελληνικά προϊόντα και την αξία της Ελληνικής γαστρονομίας.

Φίλες και φίλοι,


Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ
1. Τήρηση του συστήματος haccp σε όλα τα επίπεδα .
2. Άρτιος και σύγχρονος εξοπλισμός κουζίνας και εστιατορίου .
3. Διακόσμηση (decor) αίθουσας με Ελληνικό χρώμα σε σύγχρονη μορφή.
4.Προιόντα Ελληνικής προέλευσης τουλάχιστον στο 90%.
5.Ο επικεφαλής της κουζίνας πρέπει να είναι Έλληνας πιστοποιημένος Αρχιμάγειρας
από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας.
6. Οι συνταγές να είναι Ελληνικές, σύμφωνες με τις νέες διατροφικές ανάγκες και να
στηρίζονται στην παράδοση.
7. Εφαρμογή νέων τεχνικών μαγειρέματος των ελληνικών πρώτων υλών.
8. Τρόπος προώθησης του Ελληνικού μενού (Εκπαιδευμένοι Σερβιτόροι . Για τις
χώρες του εξωτερικού οπωσδήποτε ένας πρέπει να μιλάει Ελληνικά)
9. Ελληνικές ετικέτες κρασιών και ποτών.
10.Παροχή ελληνικού καφέ στη χόβολη με Ελληνικό συνοδευτικό.ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ “GReat Kouzina”
1. Σεβασμός στην παράδοση της Ελληνικής γαστρονομίας
Οι συνταγές στηρίζονται στην παράδοση , από όλες τις περιοχές της χώρας μας
και έχουν εμπλουτισθεί με τη σύγχρονη γαστρονομία.
2. Αλλαγή στην εμφάνιση
Η εμφάνιση και η παρουσίαση του μενού , των πιάτων , του εξοπλισμού και
γενικά του συνόλου του τραπεζιού θα είναι ελκυστική , Ελληνική και σύγχρονη
3. Μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες
Ακολουθούμε νέους σύγχρονους τρόπους μαγειρέματος σε ατμό, σχάρα , vacuum
, αποφεύγοντας τα περιττά λίπη , τα επιπλέον αλάτια και χρησιμοποιούμε
Ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο , βότανα και μπαχαρικά για να
δώσουμε την γεύση που θέλουμε. Με αυτό τον τρόπο και με τη σπουδαία
διατροφική αξία που παρέχουν τα Ελληνικά προϊόντα , προσφέρουμε στην
αποφυγή της εξάπλωσης του διαβήτη , της χοληστερίνης κλπ.
4. Χρησιμοποιούμε Ελληνικά προϊόντα
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του project GReat Kouzina είναι η
χρήση Ελληνικών προϊόντων ( πρωτογενείς πρώτες ύλες , ημιέτοιμες κλπ ) .
Φίλες και φίλοι,

 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ
Στα πλαίσια της προσπάθειας μας η Λέσχη έχει πολλούς συμμάχους με
καταλυτική συμβολή.
Σε αυτή τη δράση ήδη συμμετέχουν οι , επισιτιστικοί , γαστρονομικοί ,
επιστημονικοί , τουριστικοί , πολιτικοί και εμπορικοί φορείς , με σκοπό να δοθεί
από όλους το στίγμα της πραγματοποίησης του.
Όλοι γνωρίζουμε ότι κατά καιρούς πολλοί , με μεμονωμένες όμως προσπάθειες
επιχείρησαν να παρουσιάσουν μία νέα τάση της Ελληνικής κουζίνας , χωρίς
όμως επιτυχία και σε πολλές περιπτώσεις η πεντανόστιμη και πανέμορφη
Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα δεν είχε την ανάλογη συνέχεια στην καθιέρωσή
της.
Το 1ο
Συνέδριο GReat Kouzina Που πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου
2014, απέδειξε μέσα από τις εισηγήσεις των ομιλητών, την ανάγκη της
προώθησης της Ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό.
Το GReat Kouzina ως όχημα πλέον προώθησης της Ελληνικής γαστρονομίας
είναι Εθνική υποχρέωση όλων όσων ασχολούμαστε από οποιοδήποτε μετερίζι
και να συμβάλλουμε στην καταξίωσή της.
Ήδη έχει συσταθεί ομάδα εργασίας από όλους τους φορείς που υποστηρίζουν το
πρόγραμμα κάτω από τον συντονισμό της λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας.
 Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας είναι παρόν και είναι δίπλα σε κάθε νέα εταιρία για την προώθηση και αποτύπωση του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, είναι δίπλα σε νέα επιχείρηση, σε όσους θέλουν να διαδώσουν την Ελληνική Γαστρονομία.

 Φίλες και φίλοι,

Πολλά συγχαρητήρια και να συνεχίσετε το έργο σας και είμαστε δίπλα σας σε κάθε βοήθεια που θα χρειαστείτε, είμαστε δίπλα σε κάθε ενέργεια σας!!!

Σας ευχαριστούμε πολύ και εύχομαι
 Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις. «ΚΑΒΑΦΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: