Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014

ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ



 ΥΛΙΚΑ 
  • 1/2 κιλο αρνάκι γάλακτος, 
  • 1/2 κιλο χοιρινό, 
  • 4-5 κουταλιές πελτέ ντομέτας, 
  • 1 κρεμμέδι ψιλοκομμένο, 
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 
  • 1 αυγό,
  •  1 φλιτσάνι ελαιόλαδο, 
  • 1 φλιτσάνι κεφαλοτύρι,
  •  1 πατάτα μέτρια κομμένη σε κύβους, 
  • 1/2 φλιτσάνι ρύζι καρολίνα, 
  • απο 1 κουταλάκι μέντα και μα'ι'ντανό, 
  • 1/2 κουταλάκι μαντζουράνα, 
  • 1 φλιτσάνι νερό,
  •  αλάτι, 
  • πιπέρι. 

  • Για το παραδοσιακό φύλλο 
  • 1 κιλο αλεύρι, 
  • 1/2 φλυτσανι ελαιόλαδο, 
  • 1 ποτηράκι κρασί, χλιαρό νερό(όσο πάρει), 
  • αλάτι.
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
  1. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κρέας. 
  2. Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε ελαφρά. 
  3. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρέας και το τσιγαρίζουμε. 
  4. Προσθέτουμε νερό και λίγο κρασί (προαιρετικά) και αφήνουμε το κρέας να βράσει. 
  5. Βάζουμε μέσα σε ενα μεγάλο μπολ το βρασμένο κρέας και ολα τα υπόλοιπα υλικά και μυρωδικά, ρίχνοντας τελευταίο το ρύζι. 
  6. Ανακατεύουμε πολύ καλά. 
  7. Για να φτιάξουμε το φύλλο, βάζουμε σε μια πήλινη λεκάνη το αλεύρι, το κρασί, το νερό,το αλάτι και το ελαιόλαδο.
  8. Ανακατεύουμε ολα μαζί τα υλικά και τα ζυμώνουμε, ώσπου να γίνουν μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη. 
  9. Έπειτα χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο κομμάτια και ανοίγουμε με τον πλάστη δυο φύλλα.
  10.  Λαδώνουμε ενα ταψί και βάζουμε στον πάτο το ενα φύλλο.
  11. Προσθέτουμε τη γέμιση και σκεπάζουμεμε με το άλλο φύλλο.
  12. Τυλίγουμε τα φύλλα που περισσεύουν στο ταψί προς τα μέσα ,ώστε να σχηματιστεί κοθρός. 
  13. Ραντίζουμε την πίτα με νερό και λίγο ελαιόλαδο. 
  14. Ψήνουμε την πίτα για 1 ώρα στους 220-250 C.
-- 

Δεν υπάρχουν σχόλια: