Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ


ΥΛΙΚΑ
  • 4 κούπες γάλα
  • 1/2 κούπα βούτυρο γάλακτος
  • 3 ολόκληρα αυγά και 2 κρόκους 
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 2/3 κούπας σιμιγδάλι 
  • 2 τεμάχια από ξύσμα λεμόνι
  • φύλλο κρούστας
    ΣΙΡΟΠΙ
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • μισό λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πέρνουμε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το γάλα μαζί με την ζάχαρη και το τοποθετούμε πάνω στο μάτι της κουζίνας, βάζοντας να αρχίσει να πάρει βράση.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τους κρόκους και τα χτυπάμε καλά.
  3. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το γάλα, ρίχνουμε μέσα τα αυγά και ανακατεύουμε συνέχεια.
  4. Μόλις ζεσταθεί πολύ το γάλα, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το ξύσμα από το λεμόνι, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να αρχίσει να δέσει η κρέμα.
  5. Μόλις βγάλουμε από την φωτιά, την κατσαρόλα με την κρέμα, ρίχνουμε μέσα το φρέσκο βούτυρο και ανακατεύουμε συνέχεια, μέχρι να απορροφήση το βούτυρο.
  6. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε βούτυρο για τα φύλλα κρούστας.
  7. Σε ταψί αλείφουμε με βούτυρο παντού με ένα πινέλο και ξεκινάμε την διαδικασία με τα φύλλα
  8. Ένα ένα φύλλο το βουτυρώνουμε και το τοποθετούμε ομοιόμορφα μέσα στο ταψί και όταν φτάσουμε σε 7 φύλλα ρίχνουμε μέσα την κρέμα.
  9. Τα φύλλα που περισεύσουν από το ταψί τα γυρίζουμε προς τα μέσα.
  10. Συνεχίζουμε με άλλα 8 φύλλα βουτυρομένα πάνω από το ταψί
  11. Τέλος κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι τα φύλλα που περισσεύουν και με το πινέλο βουτυρόνουμε παντού ακόμη και στα τοιχώματα του ταψιού.
  12. Το χαράζουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας.
  13. Το ψήνουμε αμέσως στους 190C για 25 λεπτά πάντα με την επίβλεψή μας.
  14. Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βάζουμε στο μάτι της κουζίνας να γίνει σιρόπι.
  15. Μόλις πάρει βράσει μετράμε 7 λεπτά και είναι έτοιμο.
  16. Μόλις ψηθεί το γαλακτομπούρεκο και το βγάλουμε από τον φούρνο αλείφουμε από πάνω με λιωμένο βούτυρο γάλακτος, με το πινέλο.
  17. Ρίχνουμε με μια κουτάλα το ζεστό σιρόπι, στο ζεστό γαλακτομπούρεκο και είναι έτοιμο.
  18. Μόλις αρχίσει να κρυώνει, το σερβίρουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: