Τρίτη, 7 Μαΐου 2013

“Διπλωμάτες της κουζίνας”


“Διπλωμάτες της κουζίνας”Τα... μαχαίρια, που βγήκαν στην κουζίνα του ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ήταν για καλό σκοπό. Πενήντα περίπου μέλη της Λέσχης Ελλήνων Αρχιμαγείρων ταξίδεψαν εκεί τον Απρίλιο, μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Γιώργου Χατζημαρκάκη και παρουσίασαν σε ευρωβουλευτές, στελέχη και επισκέπτες της Ευρωβουλής κάποιες από τις πιο γνήσιες γεύσεις της ελληνικής κουζίνας. Μαζί τους και αρκετοί οινοπαραγωγοί με επικεφαλής τον Γιάννη Μπουτάρη.
Οι “27 της Ευρώπης” ήταν εκεί για να καταγράψουν τη σχετική πρωτοβουλία, που έχει στόχο να αλλάξει την εικόνα της ελληνικής γαστρονομίας στην Ευρώπη. Συνομίλησαν με τους πρωτεργάτες αυτής της ιδέας, που θέλει να αποδείξει ότι “η Ελλάδα μπορεί”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε και η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, η οποία και χαιρέτισε την εκδήλωση.
Οι κάμερες της εκπομπής βρέθηκαν όμως και σε ελληνικά εστιατόρια αλλά και παντοπωλεία σε Βρυξέλλες και Λονδίνο, που ξεφεύγουν από την παραδοσιακή φοκλόρ λογική του “μετανάστη-εστιάτορα” της δεκαετίας του '60 και προσπαθούν να προβάλουν στον ξένο καταναλωτή προϊόντα υψηλής ποιότητας και αισθητικής. Προϊόντα που προέρχονται κατευθείαν από νέους Ελληνες παραγωγούς μικρού ή μεσαίου μεγέθους, οι οποίοι επένδυσαν στην βιολογική καλλιέργεια αλλά και στην σύγχρονη τυποποίηση και καταφέρνουν να σπάσουν τα σύνορα και να κατακτήσουν απαιτητικές αγορές και... καλομαθημένους ουρανίσκους.

http://27europe.blogspot.gr/2013/04/blog-post_29.html


http://youtu.be/-UAQ9dCf3wU


Δεν υπάρχουν σχόλια: