Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.Ε ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ


Στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών χθες έγινε εκδήλωση για το βιβλίο του Κερκυραίου συγγραφέα ιστορικών διηγημάτων Γιώργου Κάτρανου. Με αναφορές στην υποδειγματική ζωή το έργο του καλλίφωνου, ποιητή, βουλευτή Λορέντζου Μαβίλη. Μίλησαν ο πρόεδρος της Ε Ε Λ Παύλος Ναθαναήλ η πρόεδρος της επτανησιακής ένωσης κυρία Ελένη Κονοφάου ο συγγραφέας ο Γιάννης Κωσταντάτος. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Αρβανίτης. Εξαιρετική εκδήλωση με ποιότητα, ομιλίες αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν με υπέροχο τρόπο οι καταξιωμένοι ηθοποιοί Ιθακήσια Δώρα Χρυσικού - Λεκατσά και ο Ζακυνθινός Κώστας Κόκλας. Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά ο Κεφ. ο γνωστός Μπαρμπάντης κ η νέα και εξαιρετικά ταλαντούχα Ο. Μεταξά.

Απουσιάζει σήμερα από τη δημόσια ζωή ο άδολος άνδρας με αρχές που θα μετουσιώσει σε έργα όλες τις υποσχέσεις. Η αναντιστοιχία των λόγων με τις πράξεις βασανίζει τη ζωή μας, το πολιτικό κόστος κυριαρχεί στη σκέψη των πολιτικών μας. 

Ο Λ. Μαβίλης γεννήθηκε στην αγαπημένη του νήσο Ιθάκη έκανε τις ιδέες πράξη σε βαθμό που και τη ζωή του την έδωσε συνειδητά. Ήταν Ισπανικής καταγωγής μεγαλόσωμος, πάντα χαμογελαστός κι καλός. Η θυσία του έχει μεγάλη αξία, γιατί ήταν εθελοντής, ήξερε μπορεί να μην ζήσει, όπως και έγινε αλλά ήταν θερμός πατριώτης. Έπεσε μαχόμενος σε ηλικία 53 χ. Έγραψε εύστοχα ο Γρ. Ξενόπουλος για τον ηρωικό θάνατο : « Ο Μαβίλης στάθηκε ένας απ' τους σπάνιους εκείνους ποιητές που το καλύτερό τους ποίημα είναι η ζωή τους». 
Τα στερνά λόγια του Λορέντζο λίγο πριν αποβιώσει μετά το θανάσιμο τραυματισμό του, αναδεικνύουν μεγαλείο ψυχής: «Επερίμενα πολλές τιμές από τούτον τον πόλεμο, αλλά όχι και την τιμή να θυσιάσω τη ζωή μου» έφυγε ο λοχαγός των Γαριβαλδινών, στο Δρίσκο, πολεμώντας κ στους Βαλκανικούς , στις 28 Νοε 12, λίγο πριν την λευτεριά στα Γιάννενα. Στη Βουλή την οποία λάμπρυνε με τη συμμέτοχη του είπε στους καθαρευουσιάνους: "Χυδαία γλώσσα δεν υπάρχει. Υπάρχουσι χυδαίοι άνθρωποι, ομιλούντες την καθαρεύουσαν". 

Ελευθεριά, για σένα ζω, 
για σε μόνον παλεύω, 
καν στον κόσμο δε σ’ βρω, 
αλλού θα σε γυρεύω.» 

Λορέντζος Μαβίλης 

Η ατμόσφαιρα ήταν συγκινησιακή ζεστή αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην Ένωση Επτανησίων Ελλάδας που την διοργάνωσε. Προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε το βιβλίοΔεν υπάρχουν σχόλια: