Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012

KALIMERA GREEK BREAKFAST "ΗΠΕΙΡΟΣ"


Το ελληνικό πρωινό είναι ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας τόσο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών ξενοδοχείων και ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων μονάδων , όσο και για την προαγωγή της ελληνικής γαστρονομίας ως εργαλείου ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, καθώς και τη διασύνδεση του τουρισμού με τον αγροτικό τομέα.Συνοπτικά, η φιλοσοφία του ελληνικού πρωινού επικεντρώνεται στη Μεσογειακή Διατροφή, στα τοπικά προϊόντα, στο "μύθο" των περιοχών -- προορισμών και στην προστιθέμενη αξία για τον τουρισμό.Hπειρος - Χαρτοφυλάκιο

Τοπικό Σύμφωνα

 • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

  Πλούσιος πολύ είναι ο γαστρονομικός πολιτισμός της Ηπείρου…

  «Ανόστρου κάσιου». «Το δικό μας τυρί στα βλάχικα λέγεται “ανόστρου κάσιου” και αυτό το όνομα δώσαμε στο χειροποίητο σκληρό τυρί μας», λένε οι Ηπεριώτες. Μοιάζει με κεφαλοτύρι και φτιάχνεται κυρίως με πρόβειο γάλα και λίγο κατσικίσιο. Το τυρί Ζηρός, ένα σκληρό τυρί με πλούσια, βελούδινη γεύση και έντονο άρωμα γάλακτος. Γραβιέρες που τις «χαϊδεύουν» καθημερινά για 40 ημέρες με θαλασσινό αλάτι μέχρι να φτάσουν στην ωριμότητά τους.

  Στο Μπουραζάνι Κόνιτσας, υπάρχει το Περιβαλλοντικό Πάρκο Μπουραζάνι, που βρίσκεται σε ένα δάσος από δρύες, απλωμένο σε μια έκταση 2.000 στρεμμάτων με ελάφια, πλατόνια, αγριογούρουνα, κρι-κρι και ζαρκάδια. Κάθε χρόνο πρέπει υποχρεωτικά να απομακρυνθούν 50-80 ζώα για να υπάρξει ισορροπία του ζωικού πληθυσμού, αλλά και επειδή κάποια έχουν ανατομικά προβλήματα. Από αυτά τα ζώα προέρχονται τα λουκάνικα ελαφιού και αγριόχοιρου Paleokipos «Bourazani». Αφού πρώτα μπουν τα κατάλληλα μπαχαρικά, ωριμάζουν φυσικά καθώς εκτίθενται σε ρεύματα αέρος που περιέχουν μεγάλο αριθμό αρωματικών ουσιών. Μετά το τέλος της ωρίμανσης, που διαρκεί 7-15 ημέρες, συσκευάζονται σε γυάλινα δοχεία ή καλύπτονται με κερί που τους δίνει και περισσότερο χρόνο ζωής.

  Πάλι στο Μπουραζάνι, στην κοιλάδα, είναι το αγρόκτημα βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων Παπαγεωργίου. Τα δύο αδέλφια, ο Ηφαιστίωνας και ο Αστέριος Παπαγεωργίου, έχουν φτιάξει μια μονάδα που δραστηριοποιείται στην παραγωγή αλεύρων που αλέθονται σε δικό τους πετρόμυλο. Και τι δεν έχουν. Εξαιρετικής ποιότητας φακή, βότανα και μυρωδικά, γλυκά του κουταλιού, τσιπουρομεζέδες.

  Γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, τουρσιά, μεζέδες, σάλτσες, ηδύποτα με ή χωρίς αλκοόλ… «Αναμείξαμε το ξίδι μας με νέκταρ μικρών φρούτων, στο οποίο εκχυλίσαμε διάφορα βότανα. Τα αρώματα από το “όξος”, το νέκταρ και τα βότανα μας δίνουν ένα ιδιαίτερο προϊόν με διπλή χρήση ως υλικό μαγειρικής και ως ποτό. Πίνεται με τριμμένο πάγο ως απεριτίφ και ως σφηνάκι, στο τέλος ή ενδιάμεσα στο γεύμα. Προστίθεται στη σαλάτα, στο ψημένο κρέας, στο ψάρι, στο παγωτό…..

  Ενδεικτικά φαγητά; Ο ξινός τραχανάς, οι χυλοπίτες, τα στριφτάρια, η πέτουρα και άλλα παραδοσιακά ζυμαρικά. Τα βατραχοπόδαρα και διάφορες χειροποίητες πίτες. Το κλωστάρι, το Σκερ Μπουρέκ, το καρυδάτο και το αμυγδαλωτό “μετσοβίτα”. Τι είναι το κλωστάρι; «Είναι ένας ειδικού τύπου μπακλαβάς που τυλίγεται κυλινδρικά και έχει πολλές πτυχές στην επιφάνειά του, με χωριάτικο φύλλο και καλό βούτυρο ή ελαιόλαδο. Ύστερα πασπαλίζουμε όλο το φύλλο με πλούσιο ντόπιο καρύδι με μπαχαρικά και το ραντίζουμε με μέλι. Έπειτα μπαίνει στο φούρνο, ψήνεται, σιροπιάζεται, στραγγίζεται και είναι έτοιμο». Σκερ Μπουρέκ σημαίνει ζαχαρένια πίτα. Το όνομά του υπάρχει από τον καιρό της Τουρκοκρατίας, όταν τους ζαχαροπλάστες τούς έλεγαν «σεκερτζήδες» και την πίτα «μπουρέκ». Ζυμώνεται με αμύγδαλο και ροδόσταγμα και το κερνούσανε σε γάμους λόγω του σπάνιου αρώματός του.

  Εδώ αξίζει να αναφερθεί το «ελιξίριο» (ένα μοναδικό νέκταρ με βάση το ξύδι, βατόμουρα, βότανα και μυρωδικά), ένα ξύδι- ηδύποτο ή νέκταρ ξυδιού. Το εκλεκτό αυτό ξύδι, με την ονομασία "όξος", ζυμώνεται σε δρύινα βαρέλια και παλαιώνει, κατόπιν, σε μικρά βαρέλια από δρυ και καστανιά για πολλά χρόνια, αποκτώντας γοητευτικά αρώματα μπαχαρικών και αποξηραμένων φρούτων, ενώ εμφιαλώνεται αφιλτράριστο. Τέλος, δε θα παραλείψουμε τη σπουδαία ποικιλία τυριών. Η φέτα, το γαλοτύρι, η κεφαλογραβιέρα και το μετσοβόνε είναι πλέον προϊόντα ΠΟΠ.

  ΜΥΘΟΣ – ΣΥΝΘΗΜΑ

  Πάντα η φημολογία ενός ανεκτίμητου θησαυρού αρκούσε από μόνη της για να εξιτάρει την φαντασία των ανθρώπων. Πόσο μάλλον όταν αυτή η φήμη συνδέεται με έναν μύθο που γύρω του έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί πάρα πολλά κατά την διάρκεια των ετών. Εδώ και χρόνια λοιπόν, θρύλοι υποστηρίζουν ότι στην λίμνη των Ιωαννίνων παραμένει βυθισμένο ένα δικάταρτο ιστιοφόρο, το αγαπημένο σκαρί του Αλή Πασά, γεμάτο από κασόνια λίρες και άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Και ενώ μπορεί η ύπαρξη του θησαυρού να αποτελεί έναν θρύλο, όμως η ύπαρξη του πλοιαρίου σίγουρα επιβεβαιώνεται και από έγκυρες ιστορικές πηγές. Σύμφωνα λοιπόν με όλους αυτούς τους θρύλους ο Τουρκαλβανός πασάς φρόντισε σκοπίμως να βουλιάξει το σκαρί του αφού πρώτα το είχε γεμίσει με όλα τα ανεκτίμητα αντικείμενα του με σκοπό να επιστέψει μετά από καιρό και να επανακτήσει τον αμύθητο θησαυρό του. Βέβαια πρέπει να αναφέρουμε ότι ο θρύλος του θησαυρού αυτού αναφέρει και πολλά άλλα πιθανά γεωγραφικά σημεία ύπαρξης του, από το Τεπελένι (γενέτειρα του Αλή Πασά), την Θεσπρωτία, τα Τρίκαλα, τον Βόλο, την Αιτωλοακαρνανία μέχρι και την Ρούμελη. Πάντως όσες προσπάθειες και αν έχουν γίνει μέχρι σήμερα είτε από κρατικά ιδρύματα είτε από ιδιώτες έχουν πέσει στο κενό…

  ΠΡΟΙΟΝΤΑ

  Χαρακτηριστικά προϊόντα της Ηπείρου είναι: η καπνιστή πέστροφα Ιωαννίνων, το τσίπουρο Ιωαννίνων, η γραβιέρα και το μέλι Ιωαννίνων, το «ελιξίριο» (ένα μοναδικό νέκταρ με βάση το ξύδι, βατόμουρα, βότανα και μυρωδικά), οι μακαρούνες, τα πετουράκια (είδος χυλοπίτας), τα γιαννιώτικα λαζανάκια, ο τραχανάς, τα στριφτάρια χειροποίητα ζυμαρικά, το παλαιωμένο ξύδι (παράγεται με βάση παλιά οικογενειακή συνταγή και παλαιώνεται πέντε χρόνια σε βαρέλια δρύινα και καστανιάς), τα λουκάνικα από ελάφι και αγριογούρουνο, ο βιολογικός ξινός τραχανάς, το τσίπουρο από σταφύλια ντεμπίνα, το γαλοτύρι, η κασιότα (είδος τυριού από φρέσκο πρόβειο γάλα) και τέλος τα κρασιά από τη φημισμένη περιοχή της Ζίτσας είναι ορισμένα μόνο από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του Ηπειρώτη».

  ΦΑΓΗΤΑ
  Κλωστάρι (παραδοσιακός μπακλαβάς)

  Γλυκό κουταλιού δαμάσκηνο

  Σκερ Μπουρέκ (ζαχαρένια πίτα)

  Καρυδάτο γλυκό

  Αμυγδαλωτό «μετσοβίτα»

  Γλυκό πατσαβούρα από Πάπιγκο

  Γλυκές φλογέρες

  Μπακλαβάς Γιαννιώτικος

  Κρέμα κουρκούτι

  Βατραχοπόδαρα ηπειρωτικά

  Λαχανόψωμο

  Πίτα Μπλατσάρα

  Γιαννιώτικη κιμαδόπιτα

  Τραχανάς

  Αλευρόπιτα, ζυμαρόπιτα, κοτόπιτα

  Κεφτέδες φούρνου με κρεμμύδια

  Αρνί κλέφτικο

  Φρυγαδέλια

  Συκωτομπρίαμο
  ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ (ενδεικτική αναφορά)
  -ΑΠΕΙΡΟΣ ΓΑΙΑ, ομάδα από μικρομεσαίους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και προϊόντων πρώτης μεταποίησης
  - Τυροκομείο Κων/νου Κ. Ντούτση
  - Οινοποιείο Κατώγι Στροφιλιά στο Μέτσοβο
  - Κτήμα Γκλίναβος στη Ζίτσα
  - Γλυκά κουταλιού, Μαρμελάδες από Μαρμελωδία
  - Μελισσοκομική Χρήστος Καραγκούνης
  Κατερίνα Βαϊμάκη παραγωγή «ελιξίριου»
  ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  - «Η Βόρειος Ήπειρος χθες και σήμερα», Νίκος Θ. Υφαντής, Εκδόσεις Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών ερευνών, 1993.
  - «Ιστορία της Ηπείρου: Από τις αρχές της οθωμανοκρατίας ως τις μέρες μας», Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος, εκδ. Ηρόδοτος.
  - «Γύρω από τη λαϊκή παράδοση», Γ. Παπαϊωάννου, εκδ. Ιωάννινα 2006.
  - «Ταξίδι στην Ήπειρο», Βασίλης Κραψίτης, εκδ. Αθήνα 1970.
  - «Το διαμάντι των Ιωαννίνων», Ουίλιαμ Πλομάρ, εκδ. Αθήνα 2004.
  ΕΓΡΑΨΑΝ
  - Μελίσσα Στοίλη για ΤΟ ΒΗΜΑ, Μάρτιος 2011
  Πασάς στα Γιάννενα! Έτσι ένιωθα μπροστά στο τραπέζι που στρώθηκε μπροστά μου υπό τις οδηγίες του Αλέξανδρου Γιώτη, της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου. Γύρω, μια ομάδα ηπειρωτών παραγωγών, μέλη της λέσχης που δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια με στόχο τη διάδοση της ιδιαίτερης γαστρονομικής κουλτούρας του τόπου. «Η Ήπειρος συνδυάζει βουνό και θάλασσα, μια πλούσια χλωρίδα με έναν απεριόριστο αριθμό βοτάνων και μυρωδικών, που της επιτρέπουν να παράγει φυσικά, μοναδικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, με ξεχωριστή γεύση», μας λέει ο Αλέξανδρος. Πρώτη στάση, λίγο έξω από την Άρτα
  - "Η Ήπειρος συνδυάζει βουνό και θάλασσα, μια πλούσια χλωρίδα με έναν απεριόριστο αριθμό βοτάνων και μυρωδικών, που της επιτρέπουν να παράγει φυσικά, μοναδικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, με ξεχωριστή γεύση", επισημαίνει ο γαστρονόμος κ. Γιώτης, Πρόεδρος της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου.
  ΔΡΑΣΕΙΣ
  - Συμπόσια από τη Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου με διάφορα θέματα, όπως πχ. "Δημιουργική Μαγειρική μεΚυνήγι"
  http://www.ipiros.gr/portal2/index.php?option=com_content&;view=article&id=6276:6o-&catid=38&Itemid=690
  Δεκέμβριος 2010. Αντιπροσωπευτικά προϊόντα διατροφής από το "καλάθι του Ηπειρώτη", παρουσίασε στους δημοσιογράφους η Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, στο εστιατόριο "Κάπαρη", στα Πετράλωνα.
  Τυριά, ζυμαρικά, αλλαντικά, κρασιά, ηδύποτα, γλυκά, όλα δημιουργημένα με μεράκι και με συνταγές παραδοσιακές από παραγωγούς που η κύρια φιλοδοξία τους είναι να αναδείξουν τα προϊόντα της ηπειρώτικης γης, μένοντας πιστοί στην παράδοση και την ποιότητα.
  Ο πρόεδρος της Λέσχης και γνωστός γαστρονόμος, Αλέξανδρος Γιώτης, επεσήμανε πως οι εποχές που η Περιφέρεια περίμενε υπομονετικά τη συμβολή του "αθηνοκεντρικού", όπως το χαρακτήρισε, κράτους, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Από δω και πέρα, πρόσθεσε, θα προχωρήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις, και θα κάνουμε γνωστή τη γαστρονομία της Ηπείρου, τα μοναδικά προϊόντα που περιέχει το καλάθι του Ηπειρώτη και την αξία του slow food.
  Η παραγωγός Κατερίνα Βαϊμάκη, η οποία δημιούργησε το "ελιξίριο", από την επιθυμία της για ένα ποτό φυσικό που να συνδυάζει τη γλυκόξινη γεύση, δηλώνει προσηλωμένη στα αγνά υλικά και τις φυσικές διαδικασίες στην παραγωγή των προϊόντων. Η ανάπτυξη της παραγωγής ενδιαφέρει την οικογένεια Βαϊμάκη, μόνον ως το σημείο που δεν επηρεάζεται η ποιότητα.
  Ο Δημήτρης Παππάς και ο αδελφός του Κωνσταντίνος, τυροκόμοι τρίτης γενιάς με επιχείρηση στην Φιλιππιάδα Πρεβέζης, ακολουθούν τα χνάρια που χάραξε ο παππούς τους από το 1914, εμπλουτίζοντας όμως πλέον την παράδοση με σύγχρονες μεθόδους παραγωγής. Το τυροκομείο τους είναι πιστοποιημένο κατά ISO 9001:2000 και HACCP. Η ποσότητα της παραγωγής του τυροκομείου επηρεάζεται από τη διαθεσιμότητα του γάλακτος που προμηθεύονται μόνο από επιλεγμένους ντόπιους κτηνοτρόφους.
  Ο Θωμάς Νικολάου ασχολείται με την παραγωγή των γλυκών από την ηλικία των 15 ετών, στην οικογενειακή επιχείρηση. Χρησιμοποιεί μόνο φρέσκο βούτυρο υψηλής ποιότητας και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Τιμούμε τη γη μας, δηλώνει ο κ. Νικολάου και συστήνουμε τα προϊόντα της στους καταναλωτές. Προϊόντα που αναδύουν θύμισες από την κουζίνα της γιαγιάς και έχουν μικρή διάρκεια, επισημαίνει, γιατί δεν χρησιμοποιούμε συντηρητικά.
  Η Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια από μια ομάδα Ηπειρωτών με προεξάρχοντα τον γαστρονόμο Αλέξανδρο Γιώτη, με σκοπό την διάδοση της ηπειρωτικής γαστρονομίας. Η επίτευξη των στόχων της Λέσχης επιδιώκεται μέσα από τη διοργάνωση τακτικών γαστρονομικών συναντήσεων, την οργάνωση Ινστιτούτου Τεκμηρίωσης και Πιστοποίησης Ηπειρωτικών Προϊόντων, τη σύνδεση με αντίστοιχους οργανισμούς του εξωτερικού και την καλλιέργεια γαστρονομικής κουλτούρας με την παρουσίαση των προϊόντων μέσα από σειρά εκδηλώσεων, εκθέσεων, εκδόσεων, κ.λπ.
  Ιούνιος 2010. Μια ευρωπαϊκή αναγνώριση για παραδοσιακά τρόφιμα του νομού προσπαθεί να πετύχει η αναπτυξιακή εταιρία «Ήπειρος», η οποία πήρε το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας της από το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Στην «ελίτ» των τροφίμων, βρίσκονται προς το παρόν η πατάτα Χρυσοβίτσας, η πέστροφα Λούρου ή Βοϊδομάτη (εκκρεμεί η ακριβής ονομασία), το γιαούρτι Ιωαννίνων και οι χυλοπίτες Μετσόβου ή Ιωαννίνων.
  Τα τέσσερα αυτά προϊόντα απέκτησαν την αναγνώριση ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη). Στη λίστα των υποψήφιων για αναγνώριση με ευρωπαϊκό σήμα συμμετείχαν άλλα έξι προϊόντα: καπνιστή πέστροφα Ιωαννίνων, τσίπουρο Ιωαννίνων, γραβιέρα Ιωαννίνων, μέλι Ιωαννίνων, οίνος από ποικιλία Μπεκάρι, οίνος από ποικιλία Βλάχικο. Η «Ήπειρος» κατέληξε σε αυτά τα προϊόντα μετά από μια εκτεταμένη καταγραφή των προϊόντων που παράγονται στο νομό. Από την καταγραφή αυτή προέκυψαν συνολικά 65 προϊόντα. Αυτή στη στιγμή, στο νομό Ιωαννίνων υπάρχουν μόνο τέσσερα αναγνωρισμένα προϊόντα με τη σφραγίδα ΠΟΠ μάλιστα: πρόκειται για τη φέτα, το γαλοτύρι, την κεφαλογραβιέρα και το μετσοβόνε
  Η νεοσύστατη ομάδα παραγωγών της Ηπείρου, ΑΠΕΙΡΟΣ ΓΑΙΑ, στη Διεθνή Έκθεση τροφίμων & ποτών Detrop 2011. Κύριος στόχος της ομάδας είναι η προβολή των παραγωγών & των προϊόντων τους μέσα από την ιδιαιτερότητα της φύσης της Ηπείρου και η προώθηση του Ηπειρώτικου καλαθιού ποιοτικών προϊόντων. Βραβεύτηκαν το ξίδι και τα ελιξίρια της οικ. Βαϊμάκη, το κρασί «Παλιοκαιρίσιο» του κτήματος Γκλίναβου, και τα λουκάνικα από αγριόχοιρο και ελάφι του κ. Τάσσου Γεωργίου από το Μπουραζάνι.
  ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
  Άπειρος Γη - Εορτασμοί για την απελευθέρωση της Άρτας Το 3ο δεκαήμερο Ιουνίου κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης της Άρτας. Πραγματοποιούνται διάφορες πνευματικές, πολιτιστικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις.
  - Χαρακτηριστικό είναι το Καρναβάλι Πρεβέζης, όπου τα λαϊκά πανηγύρια αρχίζουν με Αποκριάτικες φωτιές στις γειτονιές της πόλης και την Καθαρά Δευτέρα γιορτάζονται τα παραδοσιακά Κούλουμα στην περιοχή του Αγ. Γεωργίου. Στα Κούλουμα συμμετέχουν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα και προσφέρεται δωρεάν παραδοσιακό νηστίσιμο φαγητό και άφθονο κρασί.
  - Μέρος των «Νικοπολείων» (κύκλος πολιτιστικών εκδηλώσεων που καλύπτει όλη σχεδόν τη χρονική διάρκεια του καλοκαιριού) είναι και η γιορτή της σαρδέλας. Πρόκειται για ένα πολύ παλιό έθιμο που γίνεται στο λιμάνι της πόλης εδώ και μια εικοσαετία σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο. Συμμετέχουν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα, ψήνεται ντόπια σαρδέλα, προσφέρεται δωρεάν κρασί και δημιουργείται έτσι ένα κλίμα γνήσιου ελληνικού γλεντιού όπου ο κόσμος συμμετέχει αυθόρμητα. Η γιορτή της σαρδέλας έχει γίνει πια θεσμός, πραγματοποιείται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου και συγκεντρώνει πάνω από 10.000 κόσμο απ' όλη την Ελλάδα.
  - Η κοινωνική ζωή στο Ζαγόρι Ιωαννίνων οργανώνεται γύρω από την κεντρική πλατεία, το «μεσοχώρι», όπου κατά κανόνα βρίσκεται η εκκλησία, το σχολείο, τα διάφορα μαγαζιά. Το πανηγύρι στο Ζαγόρι, αποτελούσε το σημαντικότερο γεγονός της κοινωνικής ζωής. Επιβιώνει και σήμερα διατηρώντας αρκετά ατόφια στοιχεία του παρελθόντος σχετικά με τα τραγούδια, τους χορούς, τη γαστρονομία και το τυπικό, παρά την «αλλοίωση» του αρχικού χαρακτήρα του. Εξακολουθούν να διοργανώνονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, στις εορτές των πολιούχων και των εορταζόμενων εκκλησιών και μοναστηριών του χωριού, δίνοντας την ευκαιρία στους απανταχού χωριανούς να παραβρεθούν στο μεγαλύτερο κοινωνικό – πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς.
 • Tα παρακάτω χαρτοφυλάκια ολοκληρώθηκαν και πλέων έχουν  ενταχθέι στα τοπικά σύμφωνα. Δείτε παρακάτω τα Τοπικά Σύμφωνα.

  Δεν υπάρχουν σχόλια: