Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ COOKIES ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ




                     


 Μετά απο την ειδική συνεργασία του Παραδοσιακού μαζί με το COSTA NAVARINO, για προμήθεια στο τεννις club, με cookies αθλητών και με μεγάλη μας χαρά δίνουμε στην δημοσιότητα την διατροφική αξία των cookies.

                                                                                               
COOKIES ΑΘΛΗΤΩΝ
Συστατικά:

1.    Βούτυρο
2.    Μαύρη Ζάχαρη
3.    Αυγά
4.    Αλεύρι
5.    Μπέικιν Πάουντερ
6.    Σόδα
7.    Βανίλια
8.    Ξινόγαλο
9.    Πορτοκάλι
10. Δαμάσκηνο
11. Σταφίδες

Διατροφική Αξία:
  1. Βούτυρο
Η βιταμίνη Α που περιέχεται σε 100 γραμμάρια βούτυρου είναι 75% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού, δηλαδή περιέχει 687 μικρογραμμάρια.

Επιπρόσθετα στο βούτυρο υπάρχουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, βήτα καροτίνη, βιταμίνες Κ και D, λεκιθίνη, ιώδιο, και χολίνη. Το σύνολο των ουσιών αυτών προσφέρουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες στο βούτυρο που είναι ωφέλιμες για το ανθρώπινο σώμα.

  1. Μαύρη Ζάχαρη
Περιέχει μεταλλικά άλατα. Η Περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι πολύ μικρότερη.
Περιέχει Θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νικοτινικό οξύ, ασκορβικό οξύ, πρωτεΐνες και βιταμίνη C.
Για τη θεραπεία του άσθματος, της αναιμίας.
Βοηθαει στην ανάπτυξη.

Καλη για να θεραπεύσετε τον βήχα και τον πυρετό.
Ενισχύει την καρδιά, και βοηθά στην ανάπτυξη ισχυρών δοντιών.
Έχει ιδιότητες όπως το μέλι.

  1. Αυγά
Όλα τα σημαντικά αμινοξέα βρίσκονται στο αυγό σε πολύ σημαντικά επίπεδα, γι’ αυτό και η πρωτεΐνη του αυγού είναι αναγνωρισμένη για την ιδιότητά της αυτή.
Οι πρωτεΐνες είναι πολύ σημαντικές για την δημιουργία νέων κυττάρων και την ανάπλαση των νεκρών.
Ένα αυγό μας δίνει περίπου 6 γραμμάρια αρίστης ποιότητας πρωτεΐνης.

Τα αυγά είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου. Κάθε κρόκος αυγού περιέχει 1.2 mg σιδήρου όσο μία αρνίσια μπριζόλα ή 4 αποξηραμένα βερίκοκα.

Οι βιταμίνες που συναντάμε στο αυγό περιλαμβάνουν τις οικογένειες Α, D, και E και όλες από την οικογένεια Β, συμπεριλαμβανομένου του φολικού οξύ. Τα αυγά είναι πλούσια πηγή της βιταμίνης Β12. Βιταμίνες Α, D και E τις συναντάμε μόνο στον κρόκο του αυγού. Οι περισσότερες βιταμίνες από την οικογένεια Β τις συναντάμε και στο ασπράδι και στον κρόκο.

Σημαντικά ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως κάλιο, σίδηρο, φώσφορο, ιώδιο και ψευδάργυρο τα παίρνουμε τρώγοντας τον κρόκο και το ασπράδι.
Κάθε αυγό μας δίνει περίπου 5 γρ. λίπους περίπου όσο λίπος παίρνει κανείς από μία μπουκιά λουκάνικου!

Ένα μεσαίου βάρους αυγό μας δίνει περίπου 75 Kcal, περίπου τον ίδιο αριθμό θερμίδων που μας δίνει ένα μήλο, μία φέτα τυρί ή το μισό απλό γιαούρτι. Αυτό κάνει το αυγό ιδανικό για κάθε δίαιτα.

  1. Ξινόγαλα
Το ξινόγαλα αποτελεί ένα ιδιαίτερα υγιεινό και θρεπτικό ρόφημα. Η πρωτεϊνη που βρίσκεται στο ξινόγαλα είναι υψηλοτάτης βιολογικής αξίας και έχει μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από την πρωτεϊνη του ασπραδιού του αυγού. Περιέχει λακτόζη, βιταμίνες, μέταλλα και ελάχιστο λίπος. Επίσης είναι ευεργετικό για το στομάχι και βοηθάει την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο.
Ακόμα έχει αντιμικροβιακή δράση για ένα μεγάλο αριθμό βακτηρίων, ιδιαίτερα αυτών που προκαλούν εντερικές λοιμώξεις. Ενισχύει αποτελεσματικά την κινητικότητα του εντέρου και βοηθά στην αναγέννηση της φυσικής μικροχλωρίδας του εντέρου, ιδιαίτερα ύστερα από την χορήγηση αντιβιοτικών. Τέλος έχει αντιχοληστερινικές ιδιότητες και είναι καλύτερα ανεκτό για τα άτομα που παρουσίαζουν αλλεργία στο γάλα.

  1. Πορτοκάλι
Το πορτοκάλι και ο χυμός του έχουν εδώ και χρόνια ταυτιστεί με τη βιταμίνη C και με τις ευεργετικές επιδράσεις που συνεπάγεται η κατανάλωσή της.

Ο χυμός πορτοκαλιού (250 ml) μπορεί να μας δώσει έως και διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από την ημερήσια συνιστώμενη, Ενώ  το πορτοκάλι, μια και εμπεριέχει δεκάδες ακόμα πολύτιμες ουσίες.

Στο πορτοκάλι υπάρχουν πάνω από 170 ουσίες με εξέχουσα αντιοξειδωτική δράση, προσφέροντας μέγιστη προστασία έναντι της υπέρμετρης παραγωγής των ελευθέρων ριζών, μορίων με ιδιαίτερα βλαπτική επίδραση στα κύτταρα. Οι ουσίες αυτές ανήκουν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: τα φλαβονοειδή, τα λιμονοειδή και τα καροτενοειδή.

Πολλές μελέτες έχουν δώσει ενδείξεις για μια σειρά θετικών επιδράσεων των φλαβονοειδών, όπως η καταπολέμηση φλεγμονών και η ανακοπή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Η τανγκερετίνη, για παράδειγμα, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ αμερικανοί ερευνητές τονίζουν ότι άλλα φλαβονοειδή του πορτοκαλιού, όπως για παράδειγμα η κερκετίνη, εμποδίζουν τη δράση ενζύμων που μετατρέπουν κάποια συστατικά του καπνού του τσιγάρου σε καρκινογενείς ουσίες.
Περίπου 38 διαφορετικά λιμονοειδή εμπεριέχονται στο πορτοκάλι και κυρίως στη σάρκα του). Τα πολύτιμα αυτά στοιχεία φαίνεται να συμβάλλουν στην προστασία έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου.
Τέλος, και σχετικά πάντα με τα αντιοξειδωτικά στοιχεία του πορτοκαλιού, αξίζει να αναφερθεί πως, αν και η περιεκτικότητά του σε β-καροτίνη είναι χαμηλή, εμπεριέχει σε αξιοσημείωτα ποσά άλλα «μέλη» της οικογένειας των καροτενοειδών, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Οι ουσίες αυτές έχουν πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες μελέτες για τον καταρράκτη με ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

6.    Δαμάσκηνα
Αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Α και C, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Επιπλέον έχουν μέγιστη αντιοξειδωτική ικανότητα και αποτελούν ασπίδα του οργανισμού από παθήσεις όπως καρδιοπάθεια  αλλά έχουν και την ικανότητα να επιβραδύνουν την γήρανση του σώματος. Μάλιστα τα αποξηραμένα έχουν εξαπλάσια αντιοξειδωτική ικανότητα από τα φρέσκα. Περιέχουν κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και μαγνήσιο.

Τα ξηρά δαμάσκηνα αποτελούν χρήσιμη τροφή τόσο στην καθημερινή διατροφή μας όσο και κατά την περίοδο δίαιτας καθώς μας γεμίζουν ενέργεια και μας βοηθούν να αποφύγουμε κάποιες θερμίδες.

Η καθημερινή κατανάλωση δύο με τρία αποξηραμένα δαμάσκηνα, επιβραδύνει την διαδικασία πέψης και καθυστερούν ή ξεγελούν την πείνα μας.

  1. Σταφίδες
Η θετική τους δράση στην υγεία μας, έγκειται στο γεγονός ότι περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες, κάλιο, σελήνιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. 

Αναλυτικότερα:
·         Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προστατεύουν τα κύτταρα από τον εκφυλισμό που επιφέρουν οι φυσιολογικές διαδικασίες της οξείδωσης που οδηγούν στη γήρανση και τελικά στο θάνατο.
·         Οι φυτικές ίνες, που υπάρχουν στις σταφίδες βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα, καθώς επίσης βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του ορθού.
·         Ο σίδηρος που περιέχουν σε φυτική μορφή, βοηθά στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας.
·         Το κάλιο είναι ένα μέταλλο το οποίο ρυθμίζει τα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό με αποτέλεσμα να μειώνονται τα συμπτώματα των κατακρατήσεων καθώς επίσης συμβάλλει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
·         Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι σημαντικές για πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως για τον μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας, την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων καθώς επίσης συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της διάθεσης.
·         Η βιταμίνη Α, είναι σημαντική για την όραση, την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή καθώς εξυπηρετώντας και άλλες λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα.
·         Το σελήνιο, είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο ο οργανισμός μας το χρειάζεται σε μικρές ποσότητες. Αυτό όταν εισέλθει στον οργανισμό συνδέεται με τις πρωτεΐνες και σχηματίζει τις σεληνιοπρωτείνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις, ρυθμίζουν τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και συμβάλλουν και στην άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.
·         Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι οι σταφίδες έχουν και αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη τερηδόνας, ουλίτιδας και οδοντικής πλάκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: