Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011

ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ


 ΥΛΙΚΑ 1/2 κιλο αρνακι γαλακτος, 1/2 κιλο χοιρινο, 4-5 κουταλιες πελτε ντοματας, 1 κρεμμυδι ψιλοκομμενο, 2-3 σκελιδες σκορδο ψιλοκομμενες, 1 αυγο, 1 φλιτσανι ελαιολαδο, 1 φλιτσανι κεφαλοτυρι, 1 πατατα μετρια κομμενη σε κυβους, 1/2 φλιτσανι ρυζι καρολινα, απο 1 κουταλακι μεντα και μα'ι'ντανο, 1/2 κουταλακι μαντζουρανα, 1 φλιτσανι νερο, αλατι, πιπερι. Για το παραδοσιακο φυλλο 1 κιλο αλευρι, 1/2 φλυτσανι ελαιολαδο, 1 ποτηρακι κρασι, χλιαρο νερο(οσο παρει), αλατι.
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ Κοβουμε σε μικρα κομματια το κρεας. Βαζουμε σε κατσαρολα το ελαιολαδο, το κρεμμυδι και το σκορδο και ανακατευουμε ελαφρα. Στη συνεχεια ριχνουμε το κρεας και το τσιγαριζουμε. Προσθετουμε νερο και λιγο κρασι (προαιρετικα) και αφηνουμε το κρεας να βρασει. Βαζουμε μεσα σε ενα μεγαλο μπολ το βρασμενο κρεας και ολα τα υπολοιπα υλικα και μυρωδικα, ριχνοντας τελευταιο το ρυζι. Ανακατευουμε πολυ καλα. Για να φτιξουμε το φυλλο, βαζουμε σε μια πηλινη λεκανη το αλευρι, το κρασι, το νερο,το αλατι και το ελαιολαδο. Ανακατευουμε ολα μαζι τα υλικα και τα ζυμωνουμε, ωσπου να γινουν μια μαλακη, ευπλαστη ζυμη. Επειτα χωριζουμε τη ζυμη σε δυο κομματια και ανοιγουμε με τον πλαστη δυο φυλλα. Λαδωνουμε ενα ταψι και βαζουμε στον πατο το ενα φυλλο. Προσθετουμε τη γεμιση και σκεπαζουμεμε με το αλλο φυλλο. Τυλιγουμε τα φυλλα που περισσευουν στο ταψι προς τα μεσα ,ωστε να σχηματιστει κοθρος. Ραντιζουμε την πιτα με νερο και λιγο ελαιολαδο. Ψηνουμε την πιτα για 1 ωρα στους 220-250 C.

Δεν υπάρχουν σχόλια: