Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011

ΖΑΡΚΑΔΙ με ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ και ΜΑΝΟΥΡΙ

Υλικά (για 6 άτομα) 
2 κιλά κρέας
1 μπουκάλι ξύδι
2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
1 ποτήρι κρασιού με κρασί κόκκινο
Τα 2/3 ενός ποτηριού ελαιόλαδο
1 πιάτο βαθύ ντομάτα τριμμένη
2 ξύλα κανέλλας
3 φύλλα δάφνης
15 δαμάσκηνα ξερά
200 γρ. μανούρι κομμένο σε μεγάλους κύβους

Εκτέλεση
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες, το πλένουμε πολύ καλά, το τοποθετούμε σε ένα μπώλ μαζί με όλο το ξύδι και το αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ, ανακατεύοντας τα κομμάτια 2 φορές. Πριν μαγειρέψουμε το κρέας το ξεπλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει για 10 λεπτά.
Τοποθετούμε το λάδι στην κατσαρόλα και βάζουμε τα κομμάτια να τσιγαριστούν ελαφρά και από τις δύο μεριές. Ρίχνουμε μαζί το κρεμμύδι και γυρίζουμε τα κομμάτια μέχρι να αρχίσει και αυτό να μαλακώνει, στη συνέχεια το κρασί μας και περιμένουμε 5 λεπτά να εξατμιστεί. Προσθέτουμε την ντομάτα, το ξύλο κανέλλας, τη δάφνη, πιπέρι, μισή κουταλιά ζάχαρη, ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το κρέας να μαλακώσει τελείως. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε και άλλο νερό. Μόλις το κρέας μαλακώσει προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και αλατίζουμε το φαγητό. Αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά ίσως και παραπάνω μέχρι να σωθεί το νερό και να δέσει η σάλτσα. Ένα λεπτό πριν σβήσουμε τη φωτιά μας τοποθετούμε τα κομμάτια με το μανούρι σε διάφορα σημεία. Όταν βάλουμε τα δαμάσκηνα και το μανούρι δεν ανακατεύουμε έτσι ώστε όταν σερβίρουμε να μη διαλυθούν τα υλικά μας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: