Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ


Συστατικά:
1 μικρό ποτήρι κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (σκόνη η θρυμματισμένο στο μιξερ η στο γουδι)
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
2 κουταλάκια του τσαγιού μπεικ πάουντερ
1 ποτίρη μπύρας
2 ποτίρια ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι του τσαγιού σιμιγδαλι
1 κιλό αλεύρι απλό
Για την επίκάλυψη
1 / 2 κιλό καρύδια τριμένα αναμιγμένα με με ζάχαρη και κανέλα

Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια μέλι
2 φλιτζάνια νερό.

Μέθοδος:

Τοποθετήστε όλα τα κύρια συστατικά, εκτός από το αλεύρι και τα καρύδια, σε μίξερ μέχρι να αναμιχθή καλά. Τοποθετήστε το μείγμα σε μια πλαστική και προσθεστε σιγα σιγα το αλευρι, ζυμωνοντας παραλληλα μεχρι να επιτευχθη η κατάληλη ζύμη για το ψησιμο. Καλούπι, το κλασικο καλούπι στα μελομακάρονα ειναι οβαλ, περίπου 6x3 εκατοστά, για διακόσμηση εαν εχουμε ενα κρυστάλινο πιατάκι του γλυκου με σχεδια μπορουμε να το χρησιμοποιησουμε σαν σφραγίδα πιεζοντας τη βαση του απαλα πανω στο μελομακάρονο. Τοποθετήστε τα μελομακάρονα στο φουρνο πανω σε λαμαρινες επικαλυμένες με λιγο λάδι, ψήνουμε σε 180 βαθμους μέτριο φούρνο μέχρι να πάρουν απαλο χρυσο καφετι χρωμα. Ενώ τα μελομακαρονα μαγειρεύονται προετοιμάστε το σιρόπι βαζοντας όλα τα συστατικά σε μια κατσαρόλα με σιγανο βρασμό. Όταν το σιρόπι γίνη παχύρρευστο είναι έτοιμο για το πασπαλισμα. Όταν ψηθουν τα μελομακάρονα, βουτήχτε τα ένα-ένα στο σιρόπι και απλώστε τα σε μια πιατέλα (στρώμα, στρώμα με μια γενναιόδωρη χούφτα καρύδια τριμενα και αναμιγμένα με κανέλλα και ζάχαρη σε καθε επιπεδο εως οτου σχηματιστη μια πυραμίδα) αφηστε τα να κρυώσουν και να πιουν το σιροπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: