Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011

Φασολάδα λεμονάτη με μαϊντανό και ρίγανη


Υλικά

για 5-6 άτομα
250 γραμμ. λευκά φασόλια, ψιλά ή μέτρια
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
5 κλωναράκια σέλινου, ψιλοκομμένα
2 καρότα, σε κυβάκια
1 κύβο ζωμό κοτόπουλου (του ψυγείου), διαλυμένο σε 1 φλιτζ. ζεστό νερό
χυμός από 1-2 λεμόνια
1 μικρό ματσάκι μαϊντανού, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ρίγανη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια σε κρύο νερό. Την επομένη τα βράζουμε 1-2 φορές και κάθε φορά τα ξεπλένουμε και πετάμε το νερό τους για να γίνουν πιο ελαφριά. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το σέλινο και τα καρότα μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε τα φασόλια, τον ζωμό και ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά τα φασόλια. Μόλις κοχλάσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν. Λίγα λεπτά προτού το αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τον μαϊντανό, τη ρίγανη και ανακατεύουμε. Σερβίρεται ζεστή.
Tips
• Αν θέλουμε τη φασολάδα καυτερή, μπορούμε να βάλουμε από την αρχή στην κατσαρόλα 1 καυτερή πιπεριά ή 1 κ.γ. μπούκοβο μέτριο ή καυτερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: