Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011

Κοτόπιτα Ηπειρώτικη με σπιτικό φύλλο


Υλικά για ταψί Νο 40


* 1 κοτόπουλο μέτριο

* 1 κιλό πράσα πλυμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

* 4 κουταλιές της σούπας ρύζι

* 1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά

* 1 ποτήρι του κρασιού λάδι

* αλάτι και πιπέρι


Για τη ζύμη


* 500 γρ. αλεύρι

* 2 κουταλιές της σούπας λάδι

* αλάτι

* νερό όσο σηκώσει η ζύμη (περίπου 1 ποτήρι)


Προετοιμασία


Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το κοτόπουλο με λίγο νερό (3 - 4 ποτήρια) Μόλις βράσει το ξεκοκαλίζουμε και το κόβουμε.. Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε τα πράσα μαζί με το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, το πιπέρι και την πάπρικα. Μόλις σοταριστούν ρίχνουμε τόσο ζουμί από το κοτόπουλο όσο να σκεπαστούν, ρίχνουμε και το ρύζι και σιγοβράζουμε για ένα τέταρτο (μέχρι να μην έχει υγρά). Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το λάδι, λίγο αλάτι και λίγο νερό και αρχίζουμε και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική σαν πλαστελίνη. Αυτό το επιτυγχάνουμε ρίχνοντας νερό αν είναι σφικτή ή αλεύρι αν είναι πολύ μαλακή. Μόλις η ζύμη είναι εύπλαστη, τη χωρίζουμε σε 4 μπαλάκια. Παίρνουμε έναν ψιλό πλάστη, αλευρώνουμε μια επιφάνεια, βάζουμε το μπαλάκι και αρχίζουμε σιγά σιγά να ανοίγουμε το φύλλο, αλευρώνοντας πότε πότε για να μην κολλήσει η ζύμη στον πλάστη. Το φύλλο μας πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού. Με ένα πινέλο αλοίφουμε με λαδάκι το ταψί μας και παίρνουμε το φύλλο τυλιγμένο στον πλάστη και αρχίζουμε να το ξετυλίγουμε επάνω στο ταψί αρχίζοντας από την άκρη. Λαδώνουμε ελάχιστα το φύλλο και συνεχίζουμε ανοίγοντας τη δεύτερη μπαλίτσα σε φύλλο με την ίδια διαδικασία. Μόλις βάλουμε και το δεύτερο φύλλο στο ταψί ρίχνουμε το μείγμα μας και το στρώνουμε για να είναι ομοιόμορφο σε όλο το ταψί. Ανοίγουμε φύλλα και τις επόμενες μπαλίτσες και με τις ίδιες διαδικασίες τα τοποθετούμε στο ταψί. Και από τα 4 φύλλα που έχουμε τοποθετήσει πλέον στο ταψί, πιάνουμε το μέρος που περισσεύει (όλα μαζί) και τα διπλώνουμε προσεκτικά, σχηματίζοντας περιμετρικά του ταψιού ένα κορδόνι. Με ένα πινέλο αλείφουμε το φύλλο με ελαιόλαδο, ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο με αντίσταση για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: