Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011

ΜΕΖΕΔΕΣ ΓΙΑ ΟΥΖΟ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΖΑΚΥΝΘΟ


ΣΠΑΡΟΙ ΠΑΣΤΟΙ
παλαιότερα ψάρευανε στο πάρτο σπάρους,τους οποίους διατηρούσαν με αλάτι χοντρό Αλυκών όπως τις σαρδέλες τις παστές περίπου μια εβδομάδα και τις συνόδευαν με ούζο!!!

ΣΙΔΗΡΟΚΑΒΟΥΡΕΣ-ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΑΒΟΥΡΙΑ
συνήθως τους μάζευαν στο μπαστούνι του Αγίου και στο πόρτο.Αυτοί έμπαιναν στα κάρβουνα ζωντανοί και ψηνόντουσαν.Νόστιμότατος μεζές μόνο ελλάτωμα η άσχημη μυρωδιάκατα την ώρα ψησίματος.

ΑΧΙΝΟΙ
νόστιμος μεζές μόνο που θέλει προσοχή διότι είναι κατάλληλοι για φάγωμα μόνο αχινοί που έχουν κόκκινο μάτι!!!Οι άλλοι αχινοί καλογρίτσες,μαυρομάτι δεν τρώγονται!!!! με αχινούς φτιάχνουμε ωραία αχινοσαλάτα.

ΠΕΤΑΛΙΔΕΣ
όπως και οι αχινοί μαζεύονται απο τις πέτρες και ζούν όπυ η θάλασσα είναι καθαρή,τρώγονται όπωες τις ξεκολλάμε απο την πέτρα και συνιστάται και λίγο λεμόνι,παλαιά τις μάζευαν κατα την διάρκεια του καλοκαιρινού μπάνιου!!!

ΣΤΡΟΥΦΟΥΛΙΔΙΑ
τα μάζευαν απο τις πέτρες της θάλασσας όπως και τις πεταλίδες και τρώγονται ωμά και βραστά.

ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ-ΜΠΑΜΠΑΛΟΥΤΣΙΑ
το μάζεμα τους γινότανε απο την λίμνη του Κερίου και απο την λίμνη του Καλαμακίου,τα βράζανε ελαφρώς και τα πουλούσαν στην χώρα μέσα σε μαλαθούνια δίνοντας για πηρούνι αγκάθι απο αθάνατο κάκτος για να μπορούν να βγάζουν το φαί απο το κέλυφος.

ΑΓΡΙΑΓΚΙΝΑΡΕΣ
μικρού μεγέθους αγκινάρες με αγκάθια, τις οποίες μάζευαν απο τους όχθους των τράφων,τις βράζανε και τις πουλούσανε στην χώρα μαζί με αφράλα αλάτι χοντρό τριμμένο,οι μικροπωλητές διαλαλούσαν με την φράση...αγκινάρες μάμαλο!!!

ΑΓΡΙΕΣ ΦΡΑΟΥΛΕΣ
τις μάζευαν απο το Αργάσι, οι μικροπωλητές τις έβαζαν μέσα σε καλαθάκια με φτερή και τις σερβίριζαν με ζάχαρη και κονιάκ.

ΧΕΡΙΕΣ
είναι ρεβίθια χλωρά σε μάτσα, τα οποία πουλούσανε στη γύρα με γαιδουράκια κατα τον μήνα Ιούνιο,φράση μικροπωληταδων είναι....γούλο ρεβίθι,γούλο και μεστό!!!!

ΚΑΠΑΡΟΜΗΛΑ
τα μάζευαν απο τις γύρω περιοχές,Ακρωτήρι,Μπόχαλη,συνήθως οι Μποχαλιώτες και τα πουλούσαν στη χώρα μαζί με αλάτι,γνωστοί μικροπωλητάδες Μελίτας ή Μπέης και Περάτης, το διαλαλούσαν με την φράση.....καπαρόμηλα και γλυκούλια καπαρόμηλα!!!

ΝΤΥΝΟΜΑΙ,ΤΡΩΩ,ΚΑΝΩ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: