Κυριακή, 8 Μαΐου 2011

Παραδοσιακά προϊόντα


Στραπατσάδα αντί των αυγών με μπέικον, φιτούρα αντί για muffins και τσάι του βουνού αντί για το μαύρο τσάι. Κάπως έτσι θα είναι οι εναλλακτικές προτάσεις για το παραδοσιακό ελληνικό πρωινό, που θα προσφέρουν ξενοδοχειακά καταλύματα στη χώρα μας, τα οποία επιθυμούν να αποκτήσουν φήμη για τα παραδοσιακά τους εδέσματα. Ειδική πιστοποίηση θα αποκτούν τα ξενοδοχειακά καταλύματα, τα οποία θα παρέχουν εκτός του ήδη προβλεπόμενου υποχρεωτικού πρωινού και μία σειρά παραδοσιακών εδεσμάτων, σύμφωνα με πρόγραμμα που προωθείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. 

Στόχος είναι όχι μόνο η γνωριμία με τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και η δημιουργία ενός "χάρτη γευσιγνωσίας" της Ελλάδας με ειδική σήμανση περιοχών, όπου κάθε επισκέπτης θα μπορεί να γευτεί τη γνήσια ελληνική παραδοσιακή αλλά και πιστοποιημένη κουζίνα, με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, στον ιστότοπο του ΕΟΤ που θα είναι αναρτημένος ο χάρτης αυτός".


Διαβάστε μερικά προιόντα Ζακυνθινά..


Ελαιόλαδο


Η Ζάκυνθος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένας απέραντος ελαιώνας, δεδομένου ότι καλλιεργούνται 100.000 στρέμματα, στα οποία φύονται 1.800.000 δέντρα, εκ των οποίων το 5% ανήκει στην ποικιλία της ντόπιας και το 95% στην κορωνέικη. Η παραγόμενη ποσότητα υπολογίζεται στους 8.000 – 10.000 τόνους, ετησίως, ενώ η επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στους παραγωγούς για την καλλιέργεια του ελαιολάδου ανέρχεται σε 16.000.000 ευρώ, ετησίως.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών εξάγει ελαιόλαδο στην Ιταλία, Αυστραλία, Γερμανία και ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελαιώνες της Ζακύνθου χαρακτηρίζουν το τοπίο του νησιού, ενώ πολλοί από αυτούς είναι αιωνόβιοι, δημιουργώντας μία μοναδική αίσθηση, καθώς η φύση “σμιλεύει” τους κορμούς των δέντρων, δίνοντάς τους ευφάνταστα σχήματα.


Κρασί

Η ζακυνθινή “Βερντέα”, δηλαδή το “Κρασί των Θεών”, είναι ο χαρακτηριστικός οίνος που παράγεται στο νησί και αποτελεί μία από τις αγαπημένες απολαύσεις του ουρανίσκου.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, καλλιεργείται και η ποικιλία «Αυγουστιάτης», με το ομώνυμο κρασί, το οποίο καταβάλλεται προσπάθεια να χαρακτηριστεί, ως τοπικός οίνος, όπως και η «Βερντέα».

Στο νησί λειτουργούν έξι εμφιαλωτήρια κρασιού και η παραγωγή ανέρχεται σε 800.000 λίτρα λευκού κρασιού και 150.000 λίτρα ερυθρού οίνου, ετησίως.

Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες σταφυλιού είναι κορινθιακή σταφίδα (16.500 στρέμματα), σκιαδόπουλο (6.500 στρμ.), παύλος (1.800 στρμ.), αυγουστιάτης (1.800 στρμ.), κατσακούλιας (900 στρμ.), ρομπόλα (800 στρμ.), σαββατιανό (500 στρμ.), κουτσουμπέλι (250 στρμ.), γουστουλίδι (150 στρμ.).


Λαδοτύρι

Το ζακυνθινό λαδοτύρι παρασκευάζεται από γάλα αγελαδινό ή πρόβειο και αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε φαγητού. Όταν πήξει το γάλα, το τοποθετούν στα τυροβόλια, μέχρι να σταθεροποιηθεί, και μετά το βάζουν σε πήλινα πιθάρια με λάδι.


Νεροκρέμμυδο Ζακύνθου

Το νεροκρέμμυδο είναι μία ποικιλία κρεμμυδιού, η οποία προέρχεται από τη Βενετία και καλλιεργείται στην Κυψέλη (Μπελούσι), από όπου έλαβε και το όνομά του, μπελουσιώτικο κρεμμύδι.

Εάν επισκεφθεί κάποιος την κεντρική αγορά της Βενετίας, θα δει στους πάγκους των οπωροπωλών το νεροκρέμμυδο, το οποίο είναι λίγο μικρότερο σε μέγεθος από το ζακυνθινό, διότι το έδαφος του Μπελουσιού το βοήθησε να αναπτυχθεί περισσότερο.


Σταφίδα 

Η καλλιέργεια της σταφίδας, το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, περιορίστηκε από την εκτεταμένη καλλιέργεια του ελαιολάδου.

Σήμερα, καλλιεργούνται στο νησί περίπου 16.500 στρέμματα κορινθιακής σταφίδας, τα οποία επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την καταβολή 3.000.000 ευρώ, ετησίως, στους παραγωγούς.

Η σταφίδα εξάγεται, σήμερα, στην Αγγλία, Ολλανδία και Αυστραλία.


Φριτούρα

Μεσαιωνικό έδεσμα, το οποίο παρασκευάζεται με βραστό σιμιγδάλι, το οποίο απλώνουν σε ένα μεγάλο ταψί, το κόβουν σε κομματάκια και το τηγανίζουν σε λάδι. Σερβίρεται πασπαλισμένη με ζάχαρη και κανέλα. Είναι το τυπικό γλύκισμα όλων των εορτών και των πανηγυριών του νησιού.


Παστέλι

Το παστέλι είναι ένα γλύκισμα, που παρασκευάζεται από σουσάμι, λάδι, νερό και μέλι, το οποίο τοποθετείται σε ένα μάρμαρο και κόβεται σε κομμάτια ή λωρίδες. Μαζί με τις φριτούρες αποτελεί αγαπημένες λιχουδιές των Ζακυνθινών.


Μαντολάτο

Θεωρείται ένα από τα πιο παραδοσιακά προϊόντα του νησιού, το οποίο αγαπούσαν πολύ οι Βενετοί. Σ’ ένα χάλκινο καζάνι, που βρίσκεται πάνω σε σιγανή φωτιά, βάζουν ντόπιο μέλι, που το χτυπούν μ’ ένα ειδικό ξύλο, επί μία ώρα. Μόλις το μέλι, καθώς το σηκώνουν, κάνει κλωστές, προσθέτουν ασπράδι αυγού, το οποίο είναι, ήδη, πολύ καλά χτυπημένο. Στη συνέχεια, χτυπούν το μίγμα με το ίδιο ξύλο, επί τέσσερις ώρες, και μετά προσθέτουν καβουρδισμένα αμύγδαλα. Τέλος, τοποθετείται πάνω σε λεπτά φύλλα ζύμης 

αλευριού και το τεμαχίζουν. Στη Ζάκυνθο, το μαντολάτο προτιμάται ιδιαίτερα την Πρωτοχρονιά, των Φώτων και τις δύο Κυριακές του Καρναβαλιού.


Παραδοσιακό παξιμάδι Ζακύνθου
Είναι ένα παξιμάδι διαφορετικό από αυτά που γνωρίζουμε καταρχάς τα υλικά του είναι κατά προτίμηση από την Ζακυνθινή γή..Κρασί,ελαιόλαδο,σταφίδες,πορτοκάλι έχει και άλλα υλικά όπως κανέλα, γαρύφαλλο, γλυκάνισο..
Το έχουμε σαν κύριο πρωινό έδεσμα αλλά κυρίως είναι και νηστίσιμο.ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ.
ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ,ΜΠΟΜΠΟΤΑ,

ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΜΑΥΡΟ ΣΤΑ ΞΥΛΑ,ΕΦΤΑΖΥΜΟ
ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ
ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΜΑΓΕΙΡΕΜΑ,,ΤΗΓΑΝΙΤΑ,ΜΕΛΑΧΡΙΝΟ.

ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ,ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ,ΦΡΥΓΑΝΙΑ
ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
ΣΤΑΦΥΛΙ,ΡΟΔΙ,ΦΡΑΟΥΛΑ,ΣΤΑΦΥΛΙ
ΦΡΟΥΤΑ
ΣΤΑΦΙΔΑ ΜΑΥΡΗ,ΦΡΑΟΥΛΑ ΜΙΚΡΗ,ΡΟΔΙ,

ΝΕΡΟΚΡΕΜΜΥΔΟ,ΜΟΥΣΤΟ
ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ
ΧΟΙΡΟΜΕΡΙ
ΖΕΣΤΑ ΠΙΑΤΑ

ΣΚΟΡΔΟΣΤΟΥΜΠΙ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ,
ΚΟΥΝΕΛΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΛΑΔΟΤΥΡΙ,
ΣΟΦΙΓΙΔΟΥΡΑ,
ΚΟΥΝΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟ,
ΜΠΟΥΤΡΙΔΙΑ ΜΠΡΙΑΜ ΖΑΚΥΝΘΟΥ,
ΣΤΟΥΓΑΔΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ,
ΣΓΑΤΖΕΤΟ,
ΜΑΝΕΣΤΡΑ ΣΟΥΠΑ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ ΑΠΟ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: