Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ BREAKFAST

Όλοι άνθρωποι στον κόσμο αγαπάνε και ζούνε με το πρωινό, με το γεύμα και με το δείπνο, η Ελλάδα έχει αυτό το πλεονέκτημα περισσότερο διότι εκτός ότι είμαστε μια χώρα που έχουμε μεγάλη ποικιλία ειδών διατροφής, εκτός ότι είμαστε μια χώρα που έχουμε μεγάλη ποικιλία γευστικής γαστρονομίας , είμαστε χώρα που έχουμε και την μεσογειακή κουζίνα, που έχει μεγάλη τοπική γαστρονομία και αυτό είναι το πλεονέκτημα μας στο οποίο μέχρι εχθές δεν το ασχοληθήκαμε  σαν χώρα, σαν Έλληνες να προωθήσουμε τα Ελληνικά προϊόντα μας.Πόσοι τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα για τον ήλιο, για την θάλασσα, για την διασκέδαση για τον πολιτισμό μας?? Αλλά και πόσοι τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα για να δοκιμάσουν την κουζίνα μας....το πρωινό μας.

Εγώ προσωπικά επειδή ασχολούμαι με τον τουρισμό όχι σαν ξενοδόχος ούτε σαν εστιάτορας αλλά ούτε σαν μπαρ αλλά σε αρτοζαχαροπλαστική με μικρογεύματα στην Ζάκυνθο και η έδρα μου είναι στο κεντρικό σημείο της πόλης της Ζακύνθου, το καλοκαίρι περνάνε πάρα πολύ τουρίστες από όλο τον κόσμο π.χ από Αμερική, από Αυστραλία, από Ιαπωνία, από Κίνα, από λατινική Αμερική, από όλοι την Ευρώπη κάνοντας διακοπές στην Ζάκυνθο.
Εκτός από τουρίστες που έρχονται στην Ζάκυνθο και διαμένουν σε ξενοδοχεία κάποιας κατηγορίας, έχουμε τουρίστες έκτακτους με κότερα που ή νοικιάζουν από εταιρίες σε διάφορες μαρίνες ή έρχονται ιδιωτικά κότερα στο νησί να κάνουν ανεφοδιασμό...

Τώρα η δικιά μου εμπειρία σε όλο αυτό το θέμα είναι ότι οι τουρίστες θέλουν να μάθουν την Ελληνική κουζίνα, το Ελληνικό πρωινό, την Ελληνική νοοτροπία και ρωτάνε ή ακόμη γνωρίζουν από διάφορα έντυπα και βασικά θέλουν να τα δοκιμάσουν, να γνωρίσουν τις γεύσεις της Ελληνικής γαστρονομίας.

Ρωτάνε οι τουρίστες : Θέλουμε να δοκιμάσουμε Ελληνικό πρωινό... το οποίο δεν θέλουμε να έχει σχέσει με το πρωινό της χώρας μας...δηλαδή.Θέλουμε να δοκιμάσουμε 

1.  Ελληνικό καφέ ή τσάι βουνού ή χαμομήλι ή φασκόμηλο ή φραπέ κλπ
2. κουλουράκια σμυρναίικο, βανίλιας, μαστίχας, λεμονιού, ή ότι βγάζει το τοπικό σας μέρος παξιμάδι κλπ
3. πίτες διάφορες π.χ τυρόπιτες,σπανακόπιτες, κρεατόπιτες, μακαρονόπιτες, πατατόπιτες, χορτόπιτες, γαλατόπιτες κλπ
4. Γλυκά μπακλαβά, γαλακτομπούρεκο, τσουρέκι, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, φοντάν διάφορα ανάλογα με την περιοχή, κανταΐφι, γλυκό του κουταλιού, παστέλι, μαντολάτο,μαρμελάδεςδιάφορες και ανάλογα με την περιοχή έχουν και την ανάλογη ζήτηση...(σε εμένα μου ζήτησαν φοντάν Λήμνου με μαστίχα Χίου και σοκολάτα με αμύγδαλο)
5. Ψωμιά διάφορα χωριάτικο στα ξύλα, ψωμί άσπρο, ψωμί κίτρινο και ότι υπάρχει ψωμί φρέσκο και ζεστό από τον φούρνο της γειτονίας, ακόμη θέλουν να δοκιμάσουν σταφιδόψωμα, ελιόψωμα, τυρόψωμα κλπ  ή κουλούρι Θεσσαλονίκης
6. Τέλος η ζήτηση από τους τουρίστες είναι μόνο Ελληνικά προϊόντα, φέτα, κασέρι ελιές κλπ τα οποία θα τα βρούμε στις τοπικές περιοχές της Ελλάδος

Αυτό που συμπεραίνουμε είναι ότι οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα θέλουν να δοκιμάσουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ Ελληνική κουζίνα.
Εμείς εδώ οι παρευρισκόμενοι που πιστεύω όλοι θα έχουμε ταξιδέψει σε κάποια χώρα στο εξωτερικό ΤΙ ζητάμε στο πρωινό, Ελληνικό καφέ? ζητάμε να πάρουμε πρωινό διάφορες πίτες ή τυρόπιτα η κουλούρι Θεσσαλονίκης ή ακόμη να έχουμε στο πρωινό γλυκό του κουταλιού ή ακόμη να έχουμε γλυκά μπακλαβά κλπ.
Ρωτάμε ή μαθαίνουμε  τι πρωινό παράγει και είναι βασικό σε κάθε οικογένεια στην χώρα τους αυτό προτιμάμε, αυτό δοκιμάζουμε, αυτό παίρνουμε και τρώμε και ερχόμαστε μετά στην Ελλάδα και λέμε στους φίλους μας πήγα στην ΑΥΣΤΡΊΑ και ήπια καφέ καπουτσίνο και έφαγα σαχερτόρτε με μαρμελάδα και σοκολάτα μέσα και ήταν τέλειο, 

Το ίδιο γίνεται και με τους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα ζητάνε να δοκιμάσουν ΕΛΛΗΝΙΚΌ πρωινό.

Ένα ξενοδοχείο στην Ζάκυνθο 5 αστέρων πριν ανοίξει με ρώτησε τι θα ήταν ωραίο να βάλουμε στην κουζίνα μας να εντυπωσιάσουμε τους τουρίστες και του απάντησα να βάλεις αποκλειστικά Ελληνική κουζίνα και μόνο,Ελληνικό πρωινό και μόνο ......ή αν δεν μπορείς να βάλεις στο 80 % του μπουφές σου Ελληνικά προϊόντα και 20 % από άλλες χώρες πρωινά ....
και ξεκίνησε να βάζει 40% Ελληνικό πρωινό με Ελληνικά προϊόντα και ένα 60 % με το γνωστό Eglish breakfast, international brekfast κλπ και η κατάληξη ήταν ότι έφτασε στο μπουφέ του να έχει  80% Ελληνικό πρωινό διότι όλοι οι τουρίστες παίρνανε αποκλειστικά Ελληνικό πρωινό.

Ξενοδόχοι θα ρωτήσουν ότι δεν συμφέρει να έχουμε τέτοιο πρωινό στην ξενοδοχειακή μας μονάδα λόγω κόστους, αλλά αν έχετε μέσα στο μενού σας και στον κατάλογο σας τις διάφορες τιμές προς τα πρακτορεία ή στους τουρίστες πχ άλλη τιμή με Ελληνικό πρωινό και άλλη τιμή με πρωινό eglish breakfast κλπ.Αυτό πρέπει να το δουν οι ειδικοί.

 «Σε όλον τον κόσμο γίνεται µια στροφή προς την υγιεινή διατροφή και το ελαιόλαδο, η ντομάτα , το ξινόγαλο και τα ελληνικά τυριά  µαζί µε το μέλι είναι πολύ πιο θρεπτικά και υγιεινά »


Ευχαριστώ πολύ με εκτίμηση Μουζάκης Κωνσταντίνος

παρακαλώ δείτε το παρακάτω link

1o ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ


http://www.gastronomy-council.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: